HomeOSVOJENA SELA JNA JE PREPUŠTALA "MARTIĆEVCIMA"
Svedok optužbe opisao kako su selo u kojem je živeo prvo osvojile snage JNA, a kasnije ga prepustile "martićevcima" koji su "sve kuće popalili, a hrvatske civile koji su se tu zatekli – pobili"

Milan Martić u sudnici TribunalaMilan Martić u sudnici Tribunala

Na suđenju Milanu Martiću, optužba je danas izvela još jednog zaštićenog svedoka. Dodeljen mu je pseudonim MM-036 i na kratkotrajnim javnim delovima današnje rasprave nije pominjano ime sela u kojem je živeo i o kojem je svedočio.

Svedok je naveo da su odnosi Hrvata i Srba u njegovom selu bili dobri, ali su se pogoršali posle višestranačkih izbora u Hrvatskoj u maju 1990. godine. "Mi, Hrvati, vukli smo na svoju, a Srbi na svoju stranu", pojasnio je suštinu političkih nesporazuma. Od jeseni te godine, rekao je, povećano je prisustvo JNA u delu Hrvatske u kojem se nalazi njegovo selo.

Napetost je kulminirala u avgustu 1991. godine kada je JNA "bez najave i bilo kakvog ultimatuma" prvi put granatirala selo, da bi u oktobru u njega ušla i pešadija. Tokom jedne sedmice koliko se vojska tu zadržala nije bilo zločina, ali je upozorenje jednog vojnika JNA najavljivalo loš razvoj događaja. On im je, tvrdi svedok, rekao da se "čuvaju rezervista" koji će doći u selo kada se JNA povuče.

Dok je JNA još bila prisutna, gotovo svi hrvatski meštani izbegli su na teritoriju Bosne i Hercegovine. Svedok je bio jedan od petnaestak civila koji su ostali do trenutka kada su snage JNA selo prepustile "rezervistima". Oni su, kako je ironično rekao, "radili dobro – kuće su popalili, a sve koje su zatekli pobili".

Ubijeno je 12 hrvatskih civila, a zbog zaštite identiteta i čestih zatvaranja suđenja za javnost, ostalo je nejasno kako je svedok preživeo. Iako je vojnike koji su počinili zločin u glavnom ispitivanju opisao kao "rezerviste" i "martićevce", odgovarajući na pitanja tužioca nazvao ih je i "teritorijalcima" i dodao da je "sve to za njega isto".

Svedočenje MM-036 danas je završeno, a optužba će sutra izvesti novog svedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 272

ZAVRŠNE REČI: Optužba traži 18 godina za Nasera Orića
MEGA PROCES: Osam ili deset optuženih na trećem suđenju za Srebrenicu?
STANJE U POSTUPKU: Gotovina čeka izmenu i spajanje optužnice
PESMA UZ BATINE: Ispovest zatočenika krajinskih zatvora
POPULARNOST "OSLOBODIOCA": Major s naslovne strane
KECMANOVIĆ NA PALAMA: Na drugoj strani, ali ne i neprijatelj