HomeKO JE ZAPOVIJEDAO DRINSKIM KORPUSOM U SREBRENICI
Tribunal izdao "obavezujući nalog" Republici Srpskoj za dostavljanje dokumenata o generalu Radislavu Krstiću

Sudsko vijeće haškog Tribunala, koje vodi postupak protiv generala Radislava Krstića, izdalo je Republici Srpskoj obavezujući nalog za dostavu dva dokumenta koji će potvrditi da li je optuženi bio zapovjednik Drinskog korpusa u julu 1995. - kada je u Srebrenici ubijeno više tisuća muslimanskih civila.

Krstićevi branitelji su proteklih dana, u svom prvom podnesku nakon hapšenja generala u decembru 1998. godine, prigovorili da je optužnica neprecizna, među ostalim i stoga što točno ne definira zapovjedni položaj optuženog, a time i odgovornost za zločin u Srebrenici. Budući da Republika Srpska dosad nije predala dokumente koje je tužitelj zatražio još u januaru 1998. godine, suci su joj - saopšteno je danas u Tribunalu - uputili zahtjev u formi obavezujućeg naloga koji bi trebao biti ispunjen najkasnije za mjesec dana. U slučaju neispunjavanja takvog naloga, Tribunal se može obratiti Vijeću sigurnosti.

Suci ocjenjuju da Republici Srpskoj mogu uputiti obavezujući nalog iako ona nije samostalna država, već je entitet u BiH. Pravilnik haškog tribunala utvrđuje da se nalog može poslati "državi članici, ali i nečlanici UN kao i samoproglašenim entitetima koji u praksi imaju vlade, bili oni priznati ili ne." Od Bosne i Hercegovine istovremeno je zatraženo da tužitelju dostavi dva tražena dokumenta ako ih posjeduje.

Suci su odbacili zahtjev tužitelja da se obvezujućim nalogom od RS zatraži još deset dokumenata koji "bi mogli" specificirati zapovjedni lanac Drinskog korpusa i pozivaju da tužitelj i RS to pitanje riješe dogovorom. Preostala tri dokumenta koje je tužitelj želio dobiti obavezujućim nalogom, suci zasad neće tražiti jer drže da nije dokazana njihova relevantnost.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm