HomeRADISLAV KRSTIĆ SE IZJASNIO NEVINIM PO DODATNIM TOČKAMA OPTUŽNICE
Tužitelj je optužnici dodao dvije točke - za deportacije i nasilni transfer Bošnjaka iz srebreničke enklave, što su ih snage bosanskih Srba izvršile u srpnju/julu 1995.

Radislav Krstić u sudnici TribunalaRadislav Krstić u sudnici Tribunala

Radislav Krstić, bivši zapovjednik Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), izjasnio se danas nevinim po dodatnim točkama haške optužnice, koje se odnose na nasilne deportacije Bošnjaka iz srebreničke enklave.

Krstić (51) je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja. "U razdoblju između 11. i 18. srpnja/jula 1995. godine, snage VRS pod komandom i kontrolom Ratka Mladića i Radislava Krstića sudjelovale su u brojnim slučajevima ubojstava kao i sistematskim egzekucijama bošnjačkih muškaraca na više lokacija pod kontrolom Drinskog korpusa", navodi se u optužnici.

" Nakon što je VRS osvojila srebreničku enklavu, tisuće Bošnjaka su zarobljene ili su se predale. Snage bosanskih Srba su ubile ili protjerale većinu bošnjačkog stanovništva srebreničke enklave, čime su praktički eliminirale Bošnjake iz tog područja ", naglašava tužitelj.

Krstić je uhapšen u akciji SFOR 2. prosinca/decembra prošle godine. On se tada izjasnio nevinim po optužbama za genocid, istrjebljenje, ubojstva i progon. Prvobitnoj optužnici od šest točaka, tužitelj je sada dodao dvije nove za zločin protiv čovječnosti - koje se odnose na deportacije i nasilni transfer. U optužnicu su, također, unesene dodatne specifikacije o strukturi Drinskog korpusa, nakon što je obrana prigovorila da je optužnica neprecizna.

Predsjedavajući sudac Almiro Rodrigues/Rodriges dopustio je optuženome da ostane sjediti za vrijeme izjašnjavanja budući da je Krstić invalid. On je danas, na upit suca, primijetio kako je njegova ćelija u haškom pritvoru "donekle prilagođena njegovu stanju", ali je terapiju u pritvoru ocijenio "neadekvatnom" za osobu s amputiranom nogom.

Krstića brane Nenad Petrušić i Tomislav Višnjić, a optužbu zastupa Mark Harmon.

Premda se očekivalo da bi suđenje Krstiću moglo započeti ove godine, na današnjem je saslušanju najavljeno samo to da će sljedećeg mjeseca biti održana statusna konferencija u ovom predmetu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm