HomeSLUČAJ SREBRENICA: ISTRAŽITELJ RUEZ DOKUMENTIRAO MJESTA MASOVNIH EGZEKUCIJA
Haški istražitelj svjedočio kako se odvijao lanac egzekucija Bošnjaka nakon pada Srebrenice. Kroz mape, video snimke i zračne fotografije iz jula 1995, tužitelj je "postavio scenu" za daljnja svjedočenja

Jean Rene Ruez, svjedok na suđenju Vidoju Blagojeviću, Draganu Obrenoviću i Draganu JokićuJean Rene Ruez, svjedok na suđenju Vidoju Blagojeviću, Draganu Obrenoviću i Draganu Jokiću

Haški istražitelj Jean-Rene Ruez/Žan Rene Rue u svom višednevnom svjedočenju pred sucima Tribunala objašnjavao je kako se odvijao "lanac egzekucija" Bošnjaka nakon pada Srebrenice u julu 1995.

Tužitelj je u ponedjeljak ,u uvodnoj riječi, predstavio opće postavke slučaja protiv bivšeg zapovjednika Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Radislava Krstića, optuženog da je, uz Ratka Mladića, odgovoran za genocid nad stanovništvom Srebrenice. Istražitelj Ruez, koji je još 1995. započeo istragu o tom zločinu, sada "postavlja scenu" za buduća svjedočenja. On prezentira pedantno dokumentirane nalaze o kretanju izbjeglica nakon pada enklave, o mjestima gdje su bili okupljani zarobljeni muškarci i mladići te o masovnim smaknućima na raznim lokacijama izvan Srebrenice.

"Ovo je svjedočenje duže da bi druga mogla biti kraća", objasnio je tužitelj Mark Harmon. U nastavku dokaznog postupka će se, među ostalima, pojaviti svjedoci tih smaknuća kao i forenzički eksperti koji su iskopavali masovne grobnice. Uz pomoć geografskih karata, video-snimaka kao i zračnih fotografija snimljenih u julu 1995., koje je Tribunalu dostavila američka vlada, istražitelj je dosad ispričao kako su tekla pogubljenja u Potočarima, u skladištu u selu Kravica, Novoj Kasabi, Dolini Cerska, na lokaciji Lazete i na brani kraj Petkovaca. Potom je rekonstruirao dovođenje zarobljenika u školu u Pilici i masovne egzekucije u tamošnjem Domu kulture te na obližnjoj farmi Branjevo. Ruezov iskaz upućuje na to da su te egzekucije, izvršene između 13. i 16. jula 1995., bile pažljivo planirane - počev od organiziranja autobusa i kamiona za prijevoz budućih žrtava do biranja mjesta za egzekucije i lokacija za masovne grobnice.

Tužilac je, otvarajući suđenje, istaknuo da je evidentirano najmanje 7.574 nestalih osoba, za koje se pretpostavlja da su mrtve. Dosad je tokom ekshumacija pronađeno 1.866 tijela, a tužitelji očekuju se da će na dosad evidentiranim lokacijama biti nađeno još 2.570 posmrtnih ostataka. Neka su mjesta zločina locirana zahvaljujući svjedočenjima nekolicine koji su uspjeli pobjeći s mjesta pogubljenja. U drugim slučajevima, grobnice su locirane zahvaljujući usporedbi američkih zračnih fotografija iz perioda prije i nakon prekopavanja tla u julu 1995. Mnoge su grobnice naknadno bile ispražnjene i tijela prebacivana na više manjih lokacija. Budući da u značajnom broju smaknuća nema preživjelih svjedoka, kao i zbog uklanjanja tijela žrtava - nemoguće je utvrditi definitivan broj i sve lokacije zločina.

Ruez će svoj iskaz zaključiti u ponedjeljak 20. ožujka/marta, nakon čega će ga protuispitivati Krstićeva obrana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 3

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Početak suđenja generalu Radislavu Krstiću
ŽALBENO VIJEĆE TRIBUNALA:
Najavljeno izricanje nove presude Zlatku Aleksovskom