HomeODBRANA TRAŽI OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU
Završeno suđenje Zlatku Aleksovskom

Zlatko Aleksovski u sudnici TribunalaZlatko Aleksovski u sudnici Tribunala

Obrana Zlatka Aleksovskog, bivšeg upravnika zatvora Kaonik, zatražila je danas oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice.

Dok je tužitelj, u svojoj završnoj riječi, za Aleksovskog jučer zatražio kaznu od najmanje deset godina zatvora, ističući da su zatvaranja i zlostavljanja u Kaoniku bila dio politike etničkog čišćenja Bošnjaka u Srednjoj Bosni, obrana odgovara da se radilo samo o "privremenoj internaciji iz sigurnosnih razloga", koja je uz to kratko trajala.

U optužnici se navodi da su Bošnjaci, mahom civili, u Kaoniku bili premlaćivani, držani u nehigijenskim uvjetima, izvođeni da služe kao živi štit te da kopaju rovove na linijama fronte, gdje su neki od njih i ubijeni.

Obrana naglašava da u samom Kaoniku nitko nije mučen, teže ozlijeđen niti ubijen, te da tužitelj nije prezentirao nikakve medicinske dokaze o teškim premlaćivanjima niti o posljedicama nehigijenskih uvjeta. Dva su Bošnjaka ubijena na liniji fronte, dodaje branitelj Goran Mikuličić i ističe kako je optuženi Aleksovski - vojnika HVO koji je taj zločin počinio - odmah prijavio Vojnom sudu.

U pogledu osobne krivične odgovornosti optuženika, kojeg se tereti po načelu nadređenosti, obrana ističe da je on bio samo "civilni upravitelj" Kaonika bez kontrole i ovlasti da kažnjava pripadnike Vojne policije koji su zatvorenike tukli ili odvodili na kopanje rovova.

Dvije, od tri, točke optužnice odnose se na teške povrede Ženevskih konvencija koje reguliraju zaštitu ratnih zarobljenika i civila protivničke strane u međunarodnom sukobu. Tužitelj stoga nastoji utvrditi, a obrana opovrći, da je zbog povezanosti Hrvatske s HVO, sukob Hrvata i Bošnjaka u Srednjoj Bosni bio međunarodnog karaktera. Tvrdeći da je taj sukob bio samo "izolirani eksces" u odnosima dviju zajednica u BiH, obrana naglašava da u sukobu unutarnjeg karaktera, vlasti imaju pravo koristiti sve potencijalne vojne obveznike za prinudni rad.

Tužilac, međutim, tvrdi da to što se događalo Bošnjacima u području Busovače "dokazuje etnički diskriminatornu politiku HVO vlasti" - te poziva suce da sankcioniraju sve povrede Ženevskih konvencija, čak i ako sukob ne ocijene međunarodnim. Branitelj Mikuličić izrazio je svoje "iznenađenje" tim prijedlogom tužitelja, te je upozorio da je haški sud dužan dosljedno primjenjivati odredbe međunarodnog običajnog prava i Ženevskih konvencija.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm