HomeALEKSOVSKOM DVIJE I POL GODINE ZATVORA
Pošto se vrijeme provedeno u pritvoru uračunava u kaznu okrivljeni odmah pušten na slobodu

Zlatko Aleksovski u sudnici TribunalaZlatko Aleksovski u sudnici Tribunala

Zlatko Aleksovski danas je pred Haškim tribunalom proglašen nevinim po dvije od ukupno tri točke optužnice koja ga tereti za nezakonite postupke prema bošnjačkim zatvorenicima u HVO zatvoru Kaonik. Proglašen je krivim po trećoj točki optužnice, odnosno za kršenja ratnog prava i običaja - za što je dobio kaznu od dvije i pol godine zatvora. Budući da se vrijeme koje je dosad proveo u pritvoru uračunava u kaznu, sudsko vijeće naložilo je da se okrivljeni odmah pusti na slobodu.

Suci su odbacili dvije točke optužnice koje se odnose na povrede Ženevskih konvencija, nakon što su zaključili da "u ovom predmetu nije dokazano" da su žrtve bile zaštićene osobe u smislu odredbi tih konvencija. To znači da u ovom postupku tužitelj nije izvan razumne sumnje dokazao da je sukob u Srednjoj Bosni bio međunarodnog karaktera u kojemu su strane, odnosno države, obavezne poštivati spomenute konvencije o zaštiti civila i ratnih zarobljenika. Ovo je prva presuda u kojoj su se suci imali izjasniti o karakteru hrvatsko-bošnjačkog sukoba. Sudska vijeća u drugim predmetima koji se tiču djelovanja HVO u srednjoj Bosni (predmeti Blaškić, Kordić i Čerkez) donosit će vlastite ocjene o karakteru sukoba.

Bivši upravnik zatvora Kaonik proglašen je, međutim, krivim za osobno sudjelovanje u djelima nasilja nad bošnjačkim zatvorenicima te za propust da, kao osoba nadležna za taj zatvor, poduzme razumne mjere da se nasilje spriječi ili kazni. Napominjući da su u Kaoniku bošnjački civili bili izloženi okrutnim ispitivanjima, premlaćivanjima i vođeni na kopanje rovova gdje su neki i ubijeni, predsjedavajući sudac Almiro Rodrigues je kazao da "počinjena nedjela predstavljaju ozbiljne zločine po međunarodnom pravu" te da suci izrečenom kaznom "žele poslati jasan signal da svi moramo poštivati svoje obaveze kako bismo pripadali civiliziranom društvu i živjeli u miru". Nakon što mu je sudac dao riječ, Aleksovski je kazao kako je 1993. godine "vladalo ludilo" i da ni sam ne može objasniti što se "dolje događalo", ali je ustvrdio kako on nije nikoga mrzio niti želio kome nanijeti zlo.

Tužitelji, koji su tražili kaznu od najmanje deset godina zatvora, najavili su žalbu na izrečenu presudu. Suci su, istovremeno, odbili traženje tužitelja da Aleksovski ne bude pušten na slobodu dok Hrvatska ne da jamstvo da će se on vratiti u pritvor u slučaju prihvaćanja žalbe.

Obrana, koja je tražila oslobađanje po svim točkama optužnice, kasnije je najavila da će i ona uložiti žalbu na presudu. Bivši branitelj Goran Mikuličić istodobno ističe da je suđenje bilo brzo i pošteno te da je obrana zahvalna sucima na ubrzanom proglašenju presude čime su omogućili da Aleksovski ne ostane u pritvoru do objavljivanja pismenog obrazloženja presude.

Suđenje je započelo 6. januara 1998. godine, a nakon izvođenja 38 svjedoka optužbe i 26 svjedoka obrane, završne su riječi održane 22. marta ove godine. Aleksovskog su, nakon objavljivanja haške optužnice, uhapsile hrvatske vlasti u junu 1996. i predale Tribunalu u aprilu sljedeće godine. U zatvoru je proveo ukupno dvije godine, deset mjeseci i 29 dana. On će danas napustiti haški pritvor, a sutra će otputovati u Hrvatsku gdje mu živi obitelj.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm