HomeODGOVORNOST ZA DJELOVANJE HVO
Suđenje Kordiću i Čerkezu pred Haškim tribunalom

Kroz svjedočenje jednog djelatnika tvornice vojne opreme "Bratstvo" iz Novog Travnika, haški tužitelj je danas nastojao dokazati da je Dario Kordić već početkom 1992. godine bio angažiran u nabavci oružja za bosanske Hrvate. Kordić u intervjuu televiziji Sarajevo, u martu 92. govorio o svom angažovanju da zaustavi isporuke oružja iz "Bratstva" Jugoslavenskoj narodnoj armiji, naveo je svjedok Ismet Šahinović. Potom je predočen dokument o preuzimanju oružja za Busovačku općinu, što je potpisao Kordić u aprilu iste godine.

Mjesec dana kasnije, svjedok je vidio da iz tvornice odlaze tri kamiona naoružanja za koje se govorilo da su "Kordićev konvoj". Obrana je, međutim, ukazivala da se Kordić u prvom redu protivio da se oružje isporučuje JNA jer je ona u to vrijeme vodila rat u Hrvatskoj. Istovremeno, Kordićevo preuzimanje oružja iz novotravničke tvornice temeljilo se na dogovoru s bošnjačkom stranom, napominje obrana.

Međutim, svjedok Šahinović je ocijenio "neobičnim da gospodin iz Busovače" (Kordić) daje izjave u Novom Travniku. Na snimci jedne TV emisije, prikazanoj u sudnici, Kordić je na sličnu primjedbu gledaoca dao obrazloženje da je on kao dopredsjednik Hrvatske zajednice Herceg Bosna imao "legitimno pravo da govori u ime ljudi općine Novi Travnik", koja je proglašena dijelom HZHB.

Upravo iz te funkcije u vrhu HZHB, smatraju tužitelji haškog suda, proizlazi i Kordićeva osobna odgovornost za djelovanja HVO jer je ta vojna organizacija bosanskih Hrvata bila formalno odgovorna predsjedništvu HZHB.

Drugooptuženi u ovom sudskom predmetu Mario Čerkez, također je bio spomenut tokom svjedočenja Ismeta Šahinovića koji je optuženog sreo na dva sastanka između predstavnika HVO i Armije BiH. Za susreta svjedoka i optuženog u Vitezu, u proljeće 1993. godine, Čerkez je, prema svjedokovim riječima, poručio zapovjedniku ABiH u Novom Travniku "da ne šalje postrojbe ABiH preko Skopljinih Lokvi jer će ih, u protivnom, poubijati". Čerkez je do proljeća 1993. godine bio član zapovjedništva brigade HVO u Novom Travniku, a potom je imenovan zapovjednikom Viteške brigade.

Svjedok Šahinović, koji je za vrijeme hrvatsko-bošnjačkih sukoba bio član zapovjedništva brigade ABiH u Novom Travniku, potvrdio je tužitelju da je u Srednjoj Bosni vidio pripadnike Hrvatske vojske. U januaru 1993. godine, ABiH je u području Novog Travnika uhapsila trojicu pripadnika Vojne policije HV, koji su, prema riječima svjedoka, u srednju Bosnu došli obučavati vojnike HVO. Tužitelj želi dokazati nazočnost HV u BiH kako bi potvrdio međunarodni karakter hrvatsko-bošnjačkog sukoba.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm