HomePRVA SVEDOČENJA O MASAKRU U PODUJEVU
Saranda i Faton Bogujevci, dvoje od petoro dece koja su preživela streljanje 19 žena i dece u Podujevu, svedočili na suđenju generalu srpske policije Vlastimiru Đorđeviću

Saranda Bogujevci, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuSaranda Bogujevci, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

U nastavku suđenja bivšem načelniku Resora javne bezbednosti srpske policije Vlastimiru Đorđeviću tužilac je izvodio dokaze o ubistvu 14 žena i dece porodica Bogujevci, Durići/Duriqi i Lugaliju/Llugaliu u kosovskom gradu Podujevo. Svedočili su Saranda i Faton Bogujevci, dvoje od petoro dece koja su preživala masakr. Tačke tri i četiri optužnice kojima se general Đorđević tereti za ubistva su u leto prošle godine dopunjene navodima o događaju u Podujevu, a isti incident nije bio obuhvaćen optužnicama za kosovske zločine protiv Milana Milutinovića i još petorice bivših visokih srpskih zvaničnika, kao ni protiv Slobodana Miloševića, tako da su danas prvi put pred Tribunalom izvođeni dokazi o tom zločinu.

Tužilac je pre početka današnjih iskaza u dokaze uveo izjave koje su 2000. i 2008. godine Saranda i Faton Bogujevci dali istražiteljima tužilaštva i potom pročitao sažetke tih dokumenata. Svedoci su opisali kako je 28. marta 1999. godine u dvorište njihovog porodičnog imanja upalo nekoliko naoružanih ljudi u maskirnim uniformama. Ženama i deci su naredili da pređu u susedno dvorište gde je sa dva hica prvo ustreljena Fatosova majka Šefkate/Shefkate Bogujevci. Svi ostali, njih 18, poređani su pored zida jedne kuće i na njih je otvorena vatra iz automatskog oružja.

Posle kraće pauze po ženama i deci koji su uglavnom nepomično ležali ponovo je otvorena paljba. U prvom udaru Saranda je ranjena u nogu, a u drugom u leđa i 13 puta u levu ruku, dok je Faton ukupno pogođen sa pet hitaca u noge. Njih dvoje, Fatonov mlađi brat i dve sestre su preživeli masakr, dok je 14 žena i dece ubijeno. Među njima su i Sarandina majka, dva brata od 9 i 12 godina, baka i Fatonova 14-godišnja sestra Nora. Saranda je u vreme masakra imala 13, a Faton 12 godina.

Osim šestoro članova porodice Bogujevci, 28. marta 1999. godine su ubijene i njihove rođake Fezdrije i Nefise Lugaliju i šestoro žena i dece porodice Durići. Svi oni su se, misleći da su tu bezbedni, iz okolnih sela sklonili na imanje Bogujevcijevih u Podujevu. Najmlađi ubijeni član porodice Durići je imao samo dve godine.

Saranda i Fatos Bogujevci su pred Većem za ratne zločine u Beogradu svedočili na suđenju jednom od počinilaca masakra u Podujevu – bivšem pripadniku specijalne jedinice MUP Srbije "Škorpioni" Saši Cvjetanu – i ti transkripti su danas uvedeni u dokaze. Cvjetan je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora, a beogradsko tužilaštvo za ratne zločine je za ubistvo u Podujevu prošle godine podnelo optužnicu i protiv njegova četiri saborca iz iste jedinice.

Branilac generala Đorđevića je na početku unakrsnog ispitivanja izrazio "najiskrenije i najdublje" saučešće svedocima i kasnije ni jednom sugestijom nije doveo u pitanje da se zločin zaista dogodio. Insistirao je, međutim, na tome da su prvu pomoć preživelima pružili pripadnici policije. Saranda Bogujevci nije umela da kaže kojim su formacijama pripadali uniformisani Srbi koji su im pružili pomoć, dok je Faton rekao da se radilo o ljudima u plavim uniformama sa belim opasačima i da je vozilo kojim su prevezeni do prištinske bolnice najverovatnije bilo policijsko.

Saranda, Faton i njihovo troje preživelih rođaka su, inače, posle masakra lečeni u prištinskoj bolnici, da bi u septembru 1999. godine nastavili tretman u engleskom gradu Mančesteru/Manchester, gde i danas žive.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 401

VJEŠTACI ODBRANE: Osporavanje višegradskih "živih lomača"
PETROVDANSKI JELOVNIK: Posna ili mrsna trpeza za generala Mladića
KO NAS BA ZAVADI: Da li su Srbi izazvali hrvatsko-muslimanski sukob?
MASAKR U PODUJEVU: Krvavi trag "Škorpiona" od Bosne do Kosova