HomeSVJEDOCI IZ VITEZA I AHMIĆA NA SUĐENJU KORDIĆU I ČERKEZU
Kordić prijetio da će Ahmići skupo platiti podizanje barikade; Bošnjaci nelegalno zatočeni u Čerkezovoj zoni odgovornosti

Dario Kordić i Mario Čerkez u sudnici TribunalaDario Kordić i Mario Čerkez u sudnici Tribunala

Tužitelj na suđenju Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu ovog je tjedna prezentirao dokaze o zločinima nad Bošnjacima u području Ahmića i Viteza, s naglaskom na događaje u kojima su ulogu imali, ili su mogla imati, dvojica optuženih.

Tužitelj nastoji dokazati da Kordić snosi odgovornost za zločine koje su počinili pripadnici HVO jer je bio ključna osoba u HDZ BiH, te potpredsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i HVO. Prema iskazima jednog zaštićenog svjedoka optužbe, Kordić je imao ulogu u sukobu nastalom nakon podizanja barikade TO kod sela Ahmići u avgustu 1992. godine. Bošnjaci su objašnjavali da su barikadu podignuli kako bi spriječili najavljeni prolazak velikog broja HVO vojnika iz pravca Busovače u Novi Travnik, dok hrvatska strana tvrdi da je ta vojska trebala ići u pomoć Jajcu. Spor je završio oružanim sukobom u području Ahmića. Kordić je, prema izjavama svjedoka, nakon toga izjavio na pres-konferenciji "da će Ahmići skupo platiti zbog barikade." Kordić, koji je inače živio u Busovači, uoči prolaska tog konvoja HVO, se nalazio u Novom Travniku. To je ispričao svjedok L. On je, kao predstavnik bošnjačke strane u Vitezu, bio upućen da napetosti oko barikada pokuša riješiti s Kordićem. Prema svjedočenju, Kordić je tada postavio uvjete za smirivanje situacije - tražio je, naime, predaju zapovjednika novotravničke brigade TO i predaju oružja TO. Takvi događaji trebaju potkrijepiti tvrdnju tužitelja da je Kordić imao važnu vojnu ulogu i to na cijelom prostoru Lašvanske doline.

Marija Čerkeza, kao bivšeg zapovjednika Viteške brigade HVO, tužitelj drži odgovornim za zločine podčinjenih mu vojnika u Lašvanskoj dolini. Na području djelovanja te brigade nalaze se i Ahmići gdje je u napadu 16. aprila 1993. godine ubijeno preko 100 ljudi i uništeno cijelo selo – o čemu je ovoga tjedna svjedočio jedan zaštićeni svjedok koji međutim po uniformama nije mogao odrediti kojoj su jedinici pripadali vojnici koji su ubijali u Ahmićima.

Svjedoci iz Viteza Fuad Zečo te svjedok L govorili su o zatvaranju Bošnjaka u Vitezu u aprilu 1993. godine. Tužitelj ukazuje kako su nakon pokretanja vojne kampanje 16. aprila , vojnici HVO nelegalno zarobljavali bošnjačke stanovnike - a to implicira odgovornost Čerkeza koji je bio zapovjednik brigade. Jedan je od svjedoka potvrdio da je jednom ili dvaput vidio Čerkeza u zgradi kina gdje je držano više stotina bošnjačkih muškaraca. Također je napomenuo da su u Čerkezovu uredu obavljani pregovori između dviju strana o puštanju zatočenika.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm