HomeDEMOGRAFIJA SREBRENIČKOG MASAKRA
Na suđenju generalu Momčilu Perišiću u dokaze uveden ekspertski izveštaj norveškog demografa Helge Brunborga, prema kojem se 7661 osoba iz Srebrenice, nakon jula 1995. godine, vode kao nestale a za njih 2694 je potvrđeno da su mrtvi. Da li je Perišićeva odbrana prihvatila da su "hiljade Muslimana, zarobljenih u blizini Srebrenice, smaknuti od 13. do 19. jula 1995"?

Helge Brunborg, svjedok na suđenju Momčilu PerišićuHelge Brunborg, svjedok na suđenju Momčilu Perišiću

Norveški demograf Helge Brunborg je na zahtev optužbe sastavio sedam ekspertskih izveštaja o broju nestalih i poginulih u Srebrenici u julu 1995. godine. Kancelariji tužilaštva se priključio 1997. godine sa zadatkom da proučava demografske posledice sukoba u Bosni i Hercegovini.

Prema poslednjem Brunborgovom izveštaju iz novembra 2005. godine, koji je danas uveden u dokaze na suđenju bivšem načelniku Generalštaba VJ Momčilu Perišiću, 7.661 osoba iz Srebrenice se, nakon jula 1995. godine, vode kao nestale a za njih 2.694 je potvrđeno da su mrtvi. Brunborg je rekao da su u pitanju osobe koje su ekshumirane iz masovnih grobnica u području Srebrenice i da su njihovi posmrtni ostaci identifikovani primenom DNK analiza.

Podaci o nestalima su, prema rečima eksperta, dobijeni primenom "metode povezivanja podataka" koja predstavlja kombinovanje različitih izvora. Kao primarne izvore, Brunberg je naveo popis nestalih Međunarodnog crvenog krsta i nevladine organizacije Lekari za ljudska prava kao i popis stanovništva iz 1991. godine.

Branilac generala Perišića je u unakrsnom ispitivanju nastojao da utvrdi da li su osobe koje su ekshumirane iz masovnih grobnica izgubile život u borbenim dejstvima. Mada je primetio da su to pitanja za antropologa a ne demografa, Brunborg je odgovorio da su mnoge od osoba pronađenih u masovnim grobnicama, imale poveze na očima i vezane ruke ili noge, kao i rane od vatrenog oružja.

Nakon pitanja branioca da li ekspert smatra činjenicom da je "veliki broj muškaraca pokušao da pobegne idući kroz šumu i mnogi su pobijeni na putu…", reagovala je tužiteljica Karter koja smatra da je to u suprotnosti sa sporazumom o dogovorenim činjenicama. Pročitala je deo sporazuma po kojem Perišićeva odbrana prihvata da su "hiljade Muslimana koji su zarobljeni u blizini Srebrenice bili smaknuti od 13. do 19. jula 1995... Nakon toga su pokopani u masovne grobnice i jedinice VRS su sudelovale u organizovanom naporu da se prikriju mesta njihovog zakopavanja". Branilac je rekao da su dogovorene činjenice jedno a njihova kategorizacija drugo, kao i da se o tome i dalje vode pregovori i to pitanje nije razrešeno.

Suđenje generalu Perišiću, koji se tereti da je kao tadašnji načelnik Generalštaba VJ davanjem kadrovske, finansijske i logističke podrške snagama bosanskih Srba doprineo masakru u Srebrenici, biće nastavljeno sutra iskazom zaštićenog svedoka sa pseudonimom MP 277.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 392

POLICAJAC I DŽENTLMEN: Šta je optuženi doručkovao pre 16 godina?
OMETANJE PRAVDE: Zatvorske kazne za zastrašivanje svjedoka
INSAJDER PROTIV INSAJDERA: Dve verzije incidenta u Gruborima
PATRICK ROBINSON: Predstavljamo novog predsjednika Haškog tribunala