HomeBRIGA O OFICIRIMA NA "PRIVREMENOM RADU U INOSTRANSTVU"
Na suđenju generalu Momčilu Perišiću bivši oficir JNA opisao kako je 30. kadrovski centar VJ tokom rata "vodio brigu" o vojnim licima koja su ostala u BiH nakon povlačenja JNA

Momčilo Perišić u sudnici TribunalaMomčilo Perišić u sudnici Tribunala

Bivši pripadnik VRS koji na suđenju generalu Momčilu Perišiću svedoči pod pseudonimom MP 005 rekao je danas da je njegov položaj u vojsci bosanskih Srba bio regulisan preko vojne pošte 3001 ili 30. kadrovskog centra Vojske Jugoslavije sa sedištem u Beogradu. Svrha 30. kadrovskog centra je, po svedoku, bila da "vodi brigu" o svim profesionalnim vojnim licima koja su nakon povlačenja JNA 1992. godine, ostala u Bosni.

U vojnoj legitimaciji svedoka koju je tužilac uveo u dokaze se navode svi podaci o njegovoj aktivnoj vojnoj službi, prebivalištu i činovima koje je, kao pripadnik VRS, dobio u Vojsci Jugoslavije. Takođe se navodi da je bio na službi u VP 3001 u Beogradu što, kako je rekao, nije tačno jer se on sve vreme nalazio u Banja Luci u Republici Srpskoj.

Svedok je potvrdio da je tokom službovanja u VRS ostao u platnom i penzionom sistemu VJ. Mada je dokument koji reguliše njegovu službu u vreme rata izdat u RS, u dokumentu koji je tužilac uveo u dokaze se navodi da je pravo žalbe na rešenje o radnom stažu mogao da podnese Vrhovnom vojnom sudu Vojske Jugoslavije.

Svedok kaže da je 30. Kadrovski centar rešavao o njegovom zahtevu da mu se radni staž za period od 6. aprila 1992. do 10. novembra 1993. godine obračuna u dvostrukom trajanju budući da je, kako je rekao, u to vreme "obavljao posao u otežanim, ratnim uslovima". U odluci Generalštaba VJ kojom mu se odobrava naknada za obavljanje službe u otežanim uslovima se navodi da će uvećan dohodak biti dodeljen "svim oficirima, podoficirima, civilnim licima i vojnicima po ugovoru koji su raspoređeni u VRS".

Da bi ukazao na vezu između VRS, SVK i VJ tužilac je svedoku predočio dva dokumenta koji se odnose na sadejstvo tri armije. Prema objašnjenju svedoka, radi se o dokumentima u kojima se nalaže razmena podataka prikupljenih u vazdušnim prostorima VRS, SVK i VJ.

Prema optužnici, general Momčilo Perišić je kao načelnik Generalštaba VJ odlučivao o osnivanju i funkcionisanju 30. i 40. kadrovskog centra čija je svrha bila da se "se prikrije činjenica da su oficiri VJ, preko 30. kadrovskog centra upućivani u komandnu strukturu VRS a preko 40. kadrovskog centra u redove SVK" . Perišić se tereti da je kadrovskom, materijalnom i logističkom podrškom vojskama bosanskih i hrvatskih Srba, "značajno doprineo" zločinima koje su pripadnici i zapovednici tih vojski počinili u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 391

PROMENA TABORA: Nesuđeni svedok optužbe brani "svog Srbina"
ODBRANA NAPADOM: Teške optužbe branioca Milana Lukića
EKSPERTSKI MARATON: Vojni veštak optužbe o Gotovini, Čermaku i Markaču
VOJNI "GASTARBAJTERI": Radno mesto u Bosni a plata, penzija i čin u Beogradu
ALIBI: Svečani ručak u vreme "frke" u Srebrenici