HomePONIŽAVNJE I SILOVANJE PRE SPALJIVANJA
Zaštićena svedokinja sa pseudonimom VG-101 je poslednja od sedmoro preživelih iz zapaljene kuće u višegradskoj Pionirskoj ulici koji su dali iskaz na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću. Osim o svom bekstvu, svedočila je i o ponižavanju žena i silovanju nekoliko mladih devojaka pre nego što su zapaljene

Milan i Sredoje Lukić u sudnici TribunalaMilan i Sredoje Lukić u sudnici Tribunala

Poslednja od sedmoro preživelih iz grupe od oko 70 Bošnjaka spaljenih 14. juna 1992. godine u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu, svedokinja sa pseudonimom VG-101, svedočila je danas na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću.

Ona je sa sestrom, koja je juče dala iskaz pod pseudonimom VG-78, uspela da pobegne neposredno pre nego što je zapaljena kuća u kojoj su bile zatočene sa drugim Bošnjacima iz sela Koritnik. Kratko nakon bekstva, skrivajući se sa sestrom u obližnjoj šumi čula je pucnjavu i pretpostavila da joj ubijaju majku, drugu sestru i njeno dvoje dece koji su ostali u kući.

Svedokinja je takođe opisala kako su tokom dana Milan Lukić i njegovi saučesnici ponižavali zatočene žene prisiljavajući ih da se skidaju gole, navodno tražeći skriveni novac i zlato. Ona je, međutim imala utisak da su to radili isključivo kako bi ih dodatno ponizili, pošto “odeću nisu ni pogledali”. Zatim su, ispričala je, nekoliko devojaka izveli i silovali. “Ja se nikad nisam bojala smrti, samo silovanja”, rekla je VG-101 opisujući svoj strah nakon što joj je jedna od izvedenih devojaka po povratku u kuću rekla da je Milan Lukić zapretio da će sve devojke tako proći. Tvrdi da je Milana Lukića dobro poznavala pošto su godinama išli u istu najpre osnovnu a zatim i srednju školu.

U unakrsnom ispitivanju odbrana Milana Lukića je sugerisala da je svedokinja pogrešno identifikovala njenog klijenta, obzirom da nije mogla da se seti kada ga je poslednji put videla pre masakra kao i da nije bila precizna u opisu njegovog izgleda u srednjoškolskim danima. Njegov branilac inače u dosadašnjem toku suđenja pokušava da ospori identifikaciju optuženog od strane svedoka optužbe, najčešće tvrdeći da je uzrok zabune učestalost imena i prezimena Milan Lukić, kao i "glasine" koje su o njemu kružile Višegradom.

Suđenje Milanu i Sredoju Lukiću nastavlja se sutra svedočenjem Mitra Vasiljevića, kuma Milana Lukića, koji trenutno izdržava kaznu od 15 godina zatvora zbog saučesništva u zločinima za koje se sudi Lukićima. Svedočeći oktobra 2001. godine u svoju odbranu, Mitar Vasiljević je odgovornost za zločine za koje je optužen svalio na Milana Lukića, tvrdeći da je u njima bio samo nevoljni i nemoćni posmatrač.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 378

ZAČARANI KRUG: Traganje za pravdom od nemila do nedraga
NEPOŠTOVANJE SUDA: Četiri meseca zatvora za nevoljnog svedoka
OMETANJE PRAVDE: Ko je učestvovao u operaciji "spasavanja Haradinaja"
SVJEDOK KARAKTERA: Beara bez predrasuda - tužilac bez pitanja
TRI RATNA DRUGA: Dvojica na optuženičkoj a treći na klupi za svedoke