HomePROŠIRUJE SE LISTA OPTUŽENIH ZA GENOCID U SREBRENICI
Momir Nikolić, koji je danas pre podne prebačen u pritvor Haškog tribunala, je jedan od učesnika "zajedničkog zločinačkog poduhvata" čija su imena navedena u nedavno spojenoj optužnici protiv Vidoja Blagojevića, Dragana Obrenovića i Dragana Jokića, koji u Hagu čekaju početak suđenja za genocid u Srebrenici

Optužnica protiv Momira Nikolića, bivšeg zamenika komandanta Bratunačke brigade zaduženog za bezbednost, potvrđena je i stavljena pod pečat tribunala u četvrtak 28. marta ove godine, a optuženi se već u utorak 2. aprila našao u haškom pritvoru, nakon što su ga prethodnog dana uhapsili pripadnici SFOR.

Kao bivši vojni obaveštajac, Nikolić ne bi smeo da bude iznenađen onim što mu se dogodilo u ponedeljak 1. aprila. Deset dana ranije, u Hagu je objavljena spojena optužnica protiv Vidoja Blagojevića, Dragana Obrenovića i Dragana Jokića, u kojoj se Momir Nikolić navodi kao jedan od učesnika u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" izvršenom jula 1995. u Srebrenici.

U optužnici sa koje je danas skinut pečat tribunala navodi se da je kapetan Momir Nikolić, kao pomoćnik komandanta za bezbednost, bio odgovoran za sve bošnjačke zarobljenike koji su, nakon ulaska srpskih snaga u Srebrenicu, zarobljeni ili pogubljeni u zoni odgovornosti Bratunačke brigade, kao i za one koji su nakon zarobljavanja transportovani na gubilišta u zoni pod kontrolom Zvorničke brigade.

Momir Nikolić je, navodi se u optužnici, 11. jula1995. učestvovao na sastancima u Hotelu Fontana u Bratuncu, na kojima je general Ratko Mladić najpre pretio zapovedniku Holandskog bataljona UNPROFOR, a zatim predstavnicima izbeglica koje su se okupile u Potočarima rekao da biraju hoće li "opstati ili nestati." Video snimci tih sastanaka prikazani su na suđenju generalu Radislavu Krstiću i tom je prilikom, među učesnicima, identifikovan i kapetan Momir Nikolić.

Prema optužnici, Nikolić je 12. jula 1995. bio prisutan u Potočarima i učestvovao je u odvajanju muškaraca od žena i dece. Tužilac smatra da je, kao oficir zadužen za bezbednost, Nikolić bio odgovoran za oduzimanje i uništavanje ličnih dokumenata odvojenih muškaraca, kao i za njihovo zatvaranje i pogubljenje po kratkom postupku. U optužnici se, takođe, tvrdi da je Nikolić bio prisutan na različitim punktovima duž puta Bratunac-Milići na kojima su se predavali bošnjački muškarci iz kolone koje je pokušala da se kroz šume probije do Tuzle. Nikolić je, navodi se u optužnici, bio prisutan i na različitim lokacijama masovnih egzekucija.

Za lično učešće u prisilnom transferu više od 20.000 žena i dece i u pogubljenju najmanje 7.000 bošnjačkih muškaraca, Momir Nikolić se u ukupno 7 tačaka optužnice tereti za genocid ili saučesništvo u genocidu, kao i istrebljenje, ubistva, progon na političkim, rasnim i verskim osnovama i prisilno preseljenje civila, što se kvalifikuje kao zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Tužilaštvo će, nema sumnje, tražiti spajanje slučajeva, kako bi se Momiru Nikoliću sudilo zajedno sa Vidojem Blagojevićem, Draganom Obrenovićem i Draganom Jokićem, kao i ostalim učesnicima "zajedničkog zločinačkog poduhvata" u Srebrenici koji tek treba da stignu u Hag.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 96

SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": General Praljak u Hagu... kao svjedok Tute Naletilića
SUĐENJE ZA SREBRENIČKI GENOCID: Momir Nikolić zamera tužiocu i hvali SFOR
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: U 4 godine rata Sarajevo je gorilo kao u 500 godina mira
TRIBUNAL: Nevino optuženi, sa sada, bez prava na naknadu