HomeBLAGOJE SIMIĆ PREBAČEN U VELIKU BRITANIJU
Ratni predsednik opštine Bosanski Šamac Blagoje Simić prebačen na izdržavanje ostatka 15-godišnje zatvorske kazne u Veliku Britaniju

Blagoje Simić sluša presudu o smanjenju kazneBlagoje Simić sluša presudu o smanjenju kazne

Bivši predsednik opštine i Kriznog štaba Bosanskog Šamca Blagoje Simić prebačen je u Veliku Britaniju na izdržavanje ostatka 15-godišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog zločina počinjenih protiv nesrpskog stanovništva na tom području. Pošto mu se u kaznu uračunava i šest godina koliko je do sada proveo u Pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, Simić će u britanskom zatvoru boraviti još najmanje četiri godine, do isteka dve trećine izrečene kazne kada se, po pravilu, odobrava prevremeno oslobađanje osuđenih.

Simić je prvostepenom presudom u oktobru 2003. godine osuđen na 17 godina zatvora, ali je Žalbeno veće prekvalifikovalo vid krivične odgovornosti i za dve godine mu smanjilo kaznu. Umesto za učešće u udruženom zločinačom poduhvatu proglasilo ga je krivim za pomaganje i podržavanje zločina progona, što uključuje nezakonito hapšenje i zatvaranje nesrpskih civila, njihovo držanje u neljudskim uslovima, korišćenje za prinudni rad i prinudno preseljenje bosanskih Muslimana i Hrvata iz opština Bosanski Šamac i Odžak od aprila 1992. do kraja 1993. godine.

Pored Simića, u ovom trenutku u zatvorima deset evropskih zemalja kaznu izdržava 25 osuđenih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Zemlje koje su do sada svoje zatvorske kapacitete stavile na raspolaganje Tribunalu su Austrija, Danska, Nemačka, Španija, Italija, Švedska, Norveška, Francuska, Finska i Velika Britanija.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 315

SARAJEVSKA KONZERVA: Haški susret generala zaraćenih strana
UHODANA PRAKSA: Kako su kopane masovne grobnice u Srebrenici
NA MJESTU ZLOČINA: Kanadska istraga o masakru u Stupnom Dolu
NEZGODNO SUSJEDSTVO: Upoznavanje sa "komšijom" Haradinajem
ŽALBA VISOKOG RIZIKA: Kako odbraniti Krajišnika uprkos njemu samom