HomeSLOBODA ZA MIROSLAVA TADIĆA
Predsednik Tribunala Teodor Meron odobrio prevremeno puštanje na slobodu Miroslava Tadića, jednog od petorice osudjenih za učešće u etničkom čišćenju Bosanskog Šamca

Miroslav Tadić u sudnici TribunalaMiroslav Tadić u sudnici Tribunala

Nakon što je izdržao dve trećine kazne od 8 godina zatvora na koju je osudjen zbog uloge u etničkom čišćenju Bosanskog Šamca, Miroslav Tadić će narednih dana - čim Sekretarijat tribunala obavi potrebne formalnosti - biti prevremeno pušten na slobodu. Odluku o tome doneo je predsednik Tribunala Teodor/Theodor Meron uvažavajući razloge koje su branioci naveli u svom zahtevu iz oktobra ove godine.

Prilikom razmatranja tog zahteva sudija Meron je, kako se navodi u odluci, uzeo u obzir "primerno" vladanje optuženog u Pritvorskoj jedinici, njegovu dobrovoljnu predaju Tribunalu, ugled koji uživa kod svojih sugradjana, kao i Tadićevu rešenost da se reintegriše u društvo.

Miroslav Tadić, zvani "Miro Brko", bio je prvi bosanski Srbin koji se dobrovoljno predao Tribunalu u februaru 1998. godine. Bivši predsednik Komisije za razmene u Srpskoj opštini Šamac, je jedan od petorice osudjenih za zločine protiv ne-srpskog stanovništva u periodu od aprila 1992. do decembra 1993. godine.

Šef šamačke policije, Stevan Todorović zvani "Monstrum", je pre početka sudjenja priznao krivicu i pristao da saradjuje sa tužilaštvom. Osudjen je na deset godina zatvora i izdržava kaznu u Španiji. Milan Simić, bivši predsjednik Izvršnog odbora opštine je u toku sudjenja, u maju prošle godine, takodje priznao krivicu i osudjen je na 5 godina zatvora. Sudjenje preostaloj trojici optuženih je trajalo 2 godine. Prvooptuženi predsednik šamačkog Kriznog štaba Blagoje Simić je osudjen na 17 godina zatvora i njegov slučaj je trenutno pred Žalbenim većem. Simo Zarić, osudjen na 6 godina zatvora, je prevremeno oslobodjen u januaru ove godine i vratio se u Bosanski Šamac.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 211

PRAVA OPTUŽENOG: Slobodan Milošević ponovo u glavnoj ulozi
SVEDOČENJE PREŽIVELOG: Miris baruta i krvi u ukletom autobusu
ISTORIJSKE PARALELE: Bosna se mogla podijeliti samo nasiljem
RAT ILI GLAD: Zašto su napadana srpska sela oko Srebrenice