Home“NEDOSTUPNI” SVEDOK OPTUŽBE
Nakon više od mesec dana zakazivanja i otkazivanja iskaza dodatnog svedoka optužbe koji je trebalo da osporava neke od izvedenih dokaza odbrane, Veće zaključilo da on “nije dostupan za svedočenje”. Završne reči zakazane za 28. februar, 1. i 2. mart ove godine

Vukovarska trojka u sudnici TribunalaVukovarska trojka u sudnici Tribunala

Pretresno veće sudije Kevina Parkera je formalno zaključilo dokazni postupak na suđenju Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, optuženim za masakr u vukovarskoj Ovčari.

Suđenje Vukovarskoj trojki oficira bivše JNA je počelo 11. oktobra 2005. godine a odbrana je izvođenje svojih dokaza zaključila 7. decembra 2006. Veće je odobrilo optužbi da u fazi pobijanja dokaza pozove još jednog svedoka čije je saslušavanje bilo zakazano za 12. januar ove godine, a zatim je nekoliko puta odlagano. Tužilac Marks Mur/Moore je podneo zahtev da se pozove drugi svedok, ali je Veće to odbacilo i okončalo izvođenje dokaza zaključujući da dodatni svedok optužbe "nije dostupan za svedočenje."

Nesuđeni svedok optužbe je, kako saznajemo, trebalo da bude nekadašnji novinar crnogorskog nedeljnika “Monitor” koji je 1992. godine intervjuisao optuženog Veselina Šljivančanina. U unakrsnom ispitivanju Šljivančanina u novembru prošle godine tužilac je citirao delove tog intervjua – objavljenog pod naslovom "Kako sam rušio Vukovar" - u kojem se između ostalog govori o “osveti”, odvođenju pacijenata iz vukovarske bolnice, ubistvu više od 300 ljudi i postojanju masovne grobnice u blizini poljoprivrednog dobra Ovčara. Odgovarajući na pitanja tužioca Šljivančanin je tvrdio da je intervju “izmišljen” a da je sa tim novinarom koji je, kako tvrdi, “bio pun mržnje prema njemu”, samo “proćaskao”.

Završne reči optužbe i odbrane na suđenju Vukovarskoj trojki zakazane su za 28. februar, te 1. i 2. mart ove godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 309

DJECA NA NIŠANU: Najmlađa žrtva mostarskih snajpera
TEORIJE ZAVJERE: Svjedok u probušenom sakou
SARAJEVO, BEOGRAD, HAG?: Ko će suditi dvojici Lukića
POKAJNIK I KAZNA: Miroslav Bralo se žali i izvinjava žrtvama
NESMOTRENI IZLETI: Privremena sloboda i privremeni pritvor Ivana Čermaka