HomeMIROSLAV DERONJIĆ U ŠVEDSKOM ZATVORU
Miroslav Deronjić, osuđen za zločine počinjene 1993. u selu Glogova kod Bratunca, upućen na odsluženje desetogodišnje zatvorske kazne u Švedsku

Miroslav Deronjić u sudnici TribunalaMiroslav Deronjić u sudnici Tribunala

Miroslav Deronjić, koji je priznao krivicu za zločin počinjen 1992. godine u selu Glogova kod Bratunca i osuđen na 10 godina zatvora, prebačen je u Švedsku na odsluženje kazne, saopšteno je danas u Tribunalu.

Deronjić je 1992. godine bio lokalni funkcioner Srpske demokratske stranke (SDS) i predsjednik Kriznog štaba opštine Bratunac i u tom je svojstvu, kako je priznao, naredio da se 9. maja 1992. napadne selo Glogova i deportira oko 2000 njegovih stanovnika. U napadu je ubijeno 65 civila, zapaljene su i razorene mnoge kuće, a seoska džamija je srušena.

Težina krivičnog djela, veliki broj žrtava, Deronjićev politički položaj i njegova namjera da se taj dio Bosne etnički očisti, zasluživali su “izuzetno strogu kaznu”, navedeno je u prvostepenoj presudi izrečenoj 30. marta 2004. godine. Međutim, zahvaljujući olakšavajućim okolnostima, kao što su priznanje krivice i značajna saradnja sa tužilaštvom – koja je uključivala svjedočenja na suđenjima Miloševiću, generalu Krstiću, Krajišniku i oficirima VRS optuženim za Srebrenicu - vijeće je prihvatilo preporuku tužioca da mu se izrekne kazna od 10 godina zatvora. Tu presudu je u julu ove godine potvrdilo i žalbeno vijeće.

Pored Deronjića, na izdržavanju kazni koje su im izrečene u Tribunalu trenutno je još 18 osuđenika. Španija je primila tri osuđenika (Drago Josipović, Vladimir Šantić i Darko Mrđa), kao i Norveška (Zoran Vuković, Radomir Kovač i Dragan Obrenović), dok su po dvojicu primile Austrija (Duško Sikirica i Mitar Vasiljević), Njemačka (Duško Tadić i Dragoljub Kunarac), Švedska (Biljana Plavšić i Miroslav Deronjić), Finska (Hazim Delić i Esad Landžo) i Francuska (Predrag Banović i Mlađo Radić). Po jedan haški osuđenik kaznu izdržava u Italiji (Goran Jelisić), Danskoj (Ranko Češić) i Velikoj Britaniji (Radislav Krstić).


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 258

IZVAN RAZUMNE SUMNJE: "Velika verovatnoća" nije dovoljna za osudu
"ZAJEDNIČKI PODUHVAT": Optuženi i tužilac protiv razdvajanja postupka
ZAKONI FIZIKE: Da li je major u isto vreme bio na dva mesta
PREDSTAVLJANJE: Sudija Fausto Pokar - novi predsednik Tribunala
IDFA 2005: SENSE na festivalu u Amsterdamu