HomeDERONJIĆU OSTAJE KAZNA OD 10 GODINA
Žalbeno vijeće ocjenjuje da je prvostupanjska kazna bivšem predsjedniku Kriznog štaba Bratunca dosljedno i uravnoteženo odmjerena.

Miroslav Deronjić u sudnici TribunalaMiroslav Deronjić u sudnici Tribunala

Žalba Miroslava Deronjića odbačena je jednoglasnom odlukom sudaca Žalbenog vijeća koje je danas potvrdilo prvostupanjsku presudu od 10 godina zatvora bivšem predsjedniku Kriznog štaba u Bratuncu.

Deronjić je priznao krivnju zločin nad Bošnjacima u selu Glogova, te je u martu 2004. godine osuđen na 10 godina zatvora – u skladu s preporukom koju je iznio tužitelj u sporazumu o priznanju krivnje. Optuženi se žalio držeći da je Prvostupanjsko vijeće dalo preveliku težinu otežavajućim okolnostima, a da su olakšavajući faktori zanemareni. No Žalbeno vijeće ocjenjuje da su dokazi dosljedno i uravnoteženo proučeni i da žalitelj nije pokazao da je kazna pogrešno odmjerena.

Deronjić je 1992. godine bio lokalni funkcioner Srpske demokratske stranke (SDS) i predsjednik Kriznog štaba općine Bratunac i u tom je svojstvu naredio da se 9. maja 1992. napadne bošnjačko selo Glogova i deportira oko 2000 njegovih stanovnika. U napadu je ubijeno 65 civila, zapaljene su i razorene mnoge kuće i srušena je seoska džamija.

Težina krivičnog djela, veliki broj žrtava, Deronjićev politički položaj i njegova namjera da se taj dio Bosne etnički očisti, zasluživali su “izuzetno strogu kaznu”, navedeno je u prvostupanjskoj presudi – ali zahvaljujući olakšavajućim okolnostima, kao što su priznanje krivice i značajna suradnja sa tužiteljstvom, određena mu je kazna od 10 godina zatvora.

On će u pritvoru UN čekati da se odredi zemlja u kojoj će odslužiti ostatak zatvorske kazne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 244

KONAČNE PRESUDE: Potvrđene kazne Babiću i Deronjiću
"ISKRENO MI JE ŽAO": Bezuslovno priznanje Miroslava Brala
TEORIJA ZAVERE: Kako su se, i zašto, leševi sa Kosova našli u Batajnici?
BLIŽE ŽRTVAMA: "Prijedorska četvorka" se vraća u Bosnu
POLITIKA I BIZNIS: Brzo i lako bogaćenje na vlasti
NESLAVNI JUBILEJ: Deset godina bekstva Karadžića i Mladića