HomeMLAĐO RADIĆ U FRANCUSKOM ZATVORU
Mlađo Radić zvani Krkan osuđen za zločine počinjene 1992. u logoru Omarska, upućen na odsluženje kazne od 20 godina zatvora u Francusku

Mlađo Radić u sudnici TribunalaMlađo Radić u sudnici Tribunala

Mlađo Radić zvani Krkan, koji je u novembru 2001. osuđen na dvadeset godina zatvora zbog zločina počinjenih u logoru Omarska, prebačen je u Francusku na odsluženje kazne, saopšteno je danas u Tribunalu.

Radić je, zajedno sa Miroslavom Kvočkom, Milojicom Kosom, Zoranom Žigićem i Dragoljubom Prcaćem, proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, počinjene u logorima Omarska, Trnopolja i Keraterm, na području prijedorske opštine. Tu presudu je 28. februara ove godine potvrdilo Žalbeno veće Tribunala.

Kao profesionalni policajac, Radić je iz policijske stanice u Omarskoj krajem maja 1992. prekomandovan u zatočenički logor osnovan u obližnjem rudarskom kompleksu, gdje je kao vođa jedne od stražarskih smjena ostao do zatvaranja logora, u avgustu iste godine. Kao vođa smjene tolerisao je ponašanje podređenih stražara koji su tukli, mučili i ubijali zatvorenike, a lično je učestvovao u seksualnom zlostavljanju zatvorenica.

Pored Radića, na izdržavanju kazni koje su im izrečene u Tribunalu trenutno je još 17 osuđenika. Španija je primila tri osuđenika (Drago Josipović, Vladimir Šantić i Darko Mrđa), kao i Norveška (Zoran Vuković, Radomir Kovač i Dragan Obrenović), dok su po dvojicu primile Austrija (Duško Sikirica i Mitar Vasiljević), Njemačka (Duško Tadić i Dragoljub Kunarac), Finska (Hazim Delić i Esad Landžo) i Francuska (Predrag Banović i Mlađo Radić). Po jedan haški osuđenik je u Italiji (Goran Jelisić), Švedskoj (Biljana Plavšić), Danskoj (Ranko Češić) i Velikoj Britaniji (Radislav Krstić).


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 256

PRESUDA: Zločin izvršen - optuženi oslobođen
GLAVA OD POLA TONE: Milošević traži šestonedeljni prekid suđenja
NEUSPELA MISIJA: Izaslanici UN sprečeni da posete vukovarsku bolnicu
TRAKE I UNIFORME: Šta razlikuje oružane grupe od vojske?
(NE)MOĆ PREDSEDNIKA: Krajišnik je mogao samo da oduzima reč
NOVI MANDAT SUDIJA: Fausto Pokar novi predsednik Tribunala