HomeZORAN ŽIGIĆ OSTAJE U AUSTRIJSKOM ZATVORU
Odlukom predsednika Tribunala, Zoran Žigić ostaje u austrijskom zatvoru gde služi kaznu od 25 godina zbog zločina počinjenih u logorima Keraterm i Trnopolje. Žigić će moći da zatraži prevremeno puštanje na slobodu polovinom decembra 2014. godine kad odsluži dve trećine izrečene kazne

Zoran Žigić u sudnici TribunalaZoran Žigić u sudnici Tribunala

Predsednik Tribunala Patrik Robinson je odlučio da će Zoran Žigić nastaviti da služi kaznu od 25 godina zatvora uprkos odredbama austrijskog zakona koji daje mogućnost uslovnog puštanja na slobodu nakon izdržane polovine izrečene kazne. Žigić je pravosnažno osuđen za zločine počinjene u logorima Keraterm i Trnopolje u leto 1992. godine.

Predlog za Žigićevo puštanje na uslovnu slobodu je austrijskim vlastima uputio upravnik zatvora nedaleko od Graca a uz taj dokument je priložio i izveštaj o ponašanju osuđenog, mišljenje i izveštaj o njegovom psihičkom i fizičkom zdravlju kao i izveštaje o manjim prestupima. Prema sporazumu o izdržavanju kazne koji je Tribunal zaključio sa Austrijom i drugim državama-članicama UN, osuđeni izdržavaju kaznu u skladu sa lokalnim zakonima, ali konačnu odluku o njihovom prevremenom ili uslovnom oslobađanju donosi predsednik Tribunala.

Odlučujući o Žigićevom zahtevu za prevremenim puštanjem na slobodu, sudija Robinson je uzeo u obzir zaključak Žalbenog veća da su zločini koje je osuđeni počinio "izuzetno teški" kao i da se "posebno isticao u nasilju" nad muslimanskim, hrvatskim i drugim nesrpskim civilima zatočenim u prijedorskim logorima.

Sudija Robinson je naveo da je Žigić pokazao "izvesne mada ograničene" znake rehabilitacije i da je u austrijskom zatvoru počinio tri "manja prekršaja". Prema izveštaju zatvorske uprave, Žigićevo ponašanje je "dobro", on je "miran i prilagođen" i radi u odeljenju za povez knjiga. Izveštaj psihologa takođe ne ukazuje na bilo kakve mentalne probleme. U odluci se navodi i da, prema tužilaštvu, Žigić nije sarađivao sa tom kancelarijom ni tokom suđenja ni kasnije što je osuđeni negirao tvrdeći da "tužilaštvo nikada od njega nije tražilo saradnju a kada je to ponudio, njegova ponuda je odbijena".

Sudija Robinson je ukazao da je, prema praksi Tribunala, ako se steknu uslovi, prevremeno oslobađanje moguće tek nakon što istekne dve trećine izrečene kazne što će se u Žigićevom slučaju dogoditi polovinom decembra 2014. Žigić je uhapšen u aprilu 1998. godine a u austrijski zatvor je prebačen iz Pritvorske jedinice UN u junu 2006. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 475

RUGANJE ŽRTVAMA: Spekulacije monstruoznije i od samog zločina
PRIKRIVANJE DOKAZA: Neuspeli pokušaj brisanja snimaka zločina
TEROR U TESLIĆU: Alaj tuku od Doboja "Miće"!
"ČIST OBRAZ I MIRNA SAVEST": Milan Lukić traži kontakt sa medijima