HomePREVREMENO OSLOBOĐENA JOŠ DVA HAŠKA OSUĐENIKA
Odlukom predsednika suda, dva nekadašnja logorska čuvara – šef smene iz Omarske Mlađo Radić i pripadnik OVK u Lapušniku Haradin Bala – oslobođeni daljeg služenja zatvorskih kazni od 20 odnosno 13 godina zatvora

Mlađo Radić u sudnici TribunalaMlađo Radić u sudnici Tribunala

Nakon što je nedavno na slobodu prevremeno pušten oficir vojske bosanskih Srba Vidoje Blagojević, osuđen na 15 godina zatvora zbog pomaganja srebreničkog genocida, odlukom predsednika suda Teodora/Theodor Merona u susret se izašlo sličnim zahtevima još dvojice haških osuđenika.

Daljeg služenja kazne od 20 godina zatvora oslobođen je nekadašnji šef smene u logoru Omarska Mlađo Radić zvani "Krkan" kao i bivši čuvar iz logora Lapušnik Haradin Bala sa nadimkom "Šalja/Shala", osuđen na 13 godina zatvora. Obojica su, svako u svom logoru, bili direktni počinioci zločina, kazne su služili u francuskom zatvoru i oslobođeni su istog dana – 31. decembra prošle godine. Sudija Meron je odluke potpisao ranije, a sada su obelodanjene njihove javne redigovane verzije.

Osim dobrog vladanja u zatvoru, obojici je na ruku išla praksa da se haški osuđenici puštaju na prevremenu slobodu nakon dve trećine odslužene kazne. Tako je Mlađo Radić u zatvoru proveo 13 godina i četiri meseca, a Haradin Bala nešto više od 9 godina.

U odluci se naglašava težina počinjenih zločina. U Radićevom slučaju, navodi se da je on kao vođa smene u Omarskoj kod Prijedora, po presudi, imao "važnu ulogu u funkcionisanju logora", da je omogućavao drugima da zlostavljaju i ubijaju nesrpske zatočenike, ali i sam učestvovao u nasilju nad logorašima, odnosno silovanju zatvorenih žena. Za Balu se navodi da je učestvovao u zlostavljanju zatočenika u Lapušniku na Kosovu i, nakon zatvaranja logora, njih devetoricu odveo na planinu Beriša i tamo ih streljao uz pomoć jednog ili dva vojnika OVK.

Mada se težina počinjenih zločina i u Radićevom i u Balinom slučaju uzima kao argument "protiv prevremenog puštanja", sudija Meron je odlučio da ne narušava dosadašnji praksu oslobađanja haških zatočenika nakon dve trećine izdržane kazne. Bala je bio optužen zajedno sa Fatmirom Limajem i Isakom Muslijuom koji su oslobođeni odgovornosti za zločine u Lapušniku. Radiću se sudilo sa još četvoricom nekadašnjih logorskih stražara i zapovednika Omarske, Keraterma i Trnopolja. Njih trojica – Miroslav Kvočka, Dragoljub Prcać, i Milojica Kos – ranije su takođe prevremeno pušteni na slobodu, dok Zoran Žigić i dalje služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u Austriji.Fotografije
Mlađo Radić u sudnici Tribunala
Haradin Bala u sudnici Tribunala


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 569

(NE)PRISTRASNOST: Da li su "plavi šljemovi" različito tretirali sukobljene strane?
NESHVAĆENI MIROTVORAC: Četiri stranca svedoče u odbranu Karadžića
"BOLNICA ŠVAJCARSKI SIR": Da li je sarajevska bolnica bila na meti ili na liniji vatre?
BRATSKA POMOĆ: Sa istim ciljem i pod istom zastavom