HomeCRVENI KRST KAO "META" ZA AVIONE I TENKOVE
Već na početku sukoba dr. Vesna Bosanac – prvi svedok optužbe na suđenju "Vukovarskoj trojki" - je zgradu bolnice u Vukovaru obeležila velikim znakom Crvenog krsta koji je, kako su joj kasnije zamerali, poslužio JNA kao "odlična meta za avione, tenkove i topove."

Vesna Bosanac, svjedok na sudjenju Slobodanu MiloševićuVesna Bosanac, svjedok na sudjenju Slobodanu Miloševiću

Prikazivanjem snimka vukovarske bolnice uoči njene evakuacije 20. novembra 1991. godine, tužilac Marks Mur/Moore počeo je izvođenje dokaza na suđenju oficirima bivše JNA Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, optuženim za masakr u vukovarskoj Ovčari.

Snimak je sudnici komentarisala dr. Vesna Bosanac, tadašnja i sadašnja upravnica vukovarske bolnice. Gladajući kadrove stepeništa, hodnika i bolničkih soba prepunih ranjenika i bolesnika, dr. Bosanac se prisećala «vojnog» rasporeda u bolnici, čiji su gornji spratovi, usled stalnog bombardovanja i granatiranja, postali potpuno neupotrebljivi.

Već u avgustu 1991. godine, posle prvih napada, bolnica je jasno obeležena ogromnim znakom Crvenog krsta ali je na nju – prema svedočenju dr. Bosanac - svakodnevno padalo «80 do 90 bombi, projektila, granata». Kasnije su joj, rekla je, mnogi prebacivali, smatrajući da je crveni krst na beloj podlozi zapravo bio odlična meta za avione, tenkove i topove JNA.

Tužilac Marks Mur je tokom današnjeg ispitivanja detaljno prošao kroz više desetina pisama koje je doktorka Bosanac, tokom oktobra, slala kancelariji Evropske posmatračke misije u Hrvatskoj ili «Lekarima bez granica». Navodeći podatke o ranjenim i bolesnim - kojih je 18. novembra u bolničkoj zgradi bilo oko 450 – doktorka je apelovala na međunarodnu zajednicu da «prekine agresiju i uspostavi mir».

Doktorka Bosanac je rekla da je više puta pokušala da stupi u kontakt sa čelnicima JNA i obavesti ih da u bolnici nema hrane, vode, struje, lekova i sanitetskog materijala. Oni sa kojima je razgovarala – general Rašeta u Zagrebu i admiral Brovet u Beogradu - su, ocenila je, «sve znali» ali «nisu hteli da prestanu» sa granatiranjem bolnice. «Hteli su nas uništiti», zaključila je doktorka.

Iako povređenog gležnja i u invalidskim kolicima, doktorka Vesna Bosanac je i četvrti put došla da pred Tribunalom svedoči o grantiranju bolnice i odvođenju bolesnika, ranjenika i ljudi koji su se tu sklonili na poljoprivredno dobro Ovčara. Prethodno je svedočila na raspravi o potvrđivanju optužnice 1996, potom dve godine kasnije na suđenju bivšem predsedniku vukovarske opštine Slavku Dokmanoviću optuženom za isti zločin, a u februaru 2003. i na suđenju Slobodanu Miloševiću. Tužilaštvo je ipak odlučilo da se ne služi transkriptima njenog svedočenja u drugim predmetima, već da doktorka ponovo svedoči o svim relevantnim okolnostima, kako bi i branioci trojice optuženih imali priliku da je unakrsno ispitaju.

Ovo je inače, prvo "elektronsko suđenje" u Hagu i već prvog dana je zadalo dosta muke tužilaštvu. Kako bi suđenja bila efikasnija, optužba i odbrana su u obavezi da dokazne predmete – dokumenta, fotografije, video snimke - unesu u elektronski sistem i učine ih dostupnim svima. Tužilaštvo je međutim previdelo da pored dokaznih predmeta koje planira da koristi, u kompjuterski sistem unese i prevode tih dokumenata tako da su i danas sudnicom kružili papiri.

Doktorka Vesna Bosanac će svoje svedočenje nastaviti sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 253

POSLE 14 GODINA: Novi susret doktorke Bosanac sa Vukovarskom trojkom
LIČNO MIŠLJENJE: Pukovnikova teorija zavere
VOJNIK KAO I DRUGI: Naser Orić u Arkanovoj uniformi
PRIZNANJE: Rajić se oseća krivim...zato što jeste kriv
DRŽAVA, KORIDOR, DRINA...: Strateški ciljevi ili spisak lepih želja