HomeČETIRI SUSRETA DOKTORKE BOSANAC SA MAJOROM ŠLJIVANČANINOM
U nastavku svedočenja na suđenju "Vukovarskoj trojki", dr. Vesna Bosanac opisala svoja četiri susreta sa "arogantnim i strogim" majorom Veselinom Šljivančaninom

Vesna Bosanac, svjedok na sudjenju Slobodanu MiloševićuVesna Bosanac, svjedok na sudjenju Slobodanu Miloševiću

Veselin Šljivančanin je bio “arogantantan i strog”, rekla je doktorka Vesna Bosanac trećeg dana svedočenja na suđenju “Vukovarskoj trojki”. Nekadašnji oficir za bezbednost Operativne grupe Jug ostavio je takav utisak posle “informativnog razgovora” koji je sa upravnicom vukovarske bolnice vodio u svom štabu u Negoslavcima, 19. novembra 1991.

Te večeri, vojnici JNA “prosledili” su doktorku Bosanac iz bolnice - u kojoj se spremala evakuacija ranjenih, bolesnih i civila - u štab Operativne grupe. Ispitujući doktorku major Šljivančanin je želeo da sazna gde se kriju hrvatski vojnici i zapovednik odbrane Vukovara. Pitao je, takođe, “ko je ubio njegove mladiće, vojnike JNA” i “koliko bi Tuđman platio za nju”. Doktorka mu je, kako je danas izjavila, odgovorila da "ne zna ni ko ih je ubio, ni zašto ih je doveo da ruše Vukovar”.

Odgovarajući na pitanja tužioca Marksa Mura/Moore, Vesna Bosanac je rekla da se tog dana još dva puta susrela sa Šljivančaninom. U prvom od tih susreta major je upozorio doktorku da se “ne petlja u ono što nije njen posao”. Drugi put je Šljivančanin, u prisustvu Nikolasa Borsingera, predstavnika Međunarodnog crvenog krsta, zatražio od nje spiskove sa imenima 400 težih i lakših ranjenika, insistirajući da mu se predaju sve kopije. Borsinger je, tvrdi svedokinja, “bio uplašen” i priznao je da “nije sposoban da utiče na način sprovođenja evakuacije”.

Vesna Bosanac je majora Šljivančanina poslednji put videla sledećeg dana, u bolnici, kada je sazvao medicinsko osoblje i saopštio mu da je JNA "oslobodila Vukovar" i da bolnica prelazi u nadležnost Vojno-medicinske akademije u Beogradu

Tužilac je glavno ispitivanje završio uvođenjem u dokazni materijal spiska sa imenima više od 250 žrtava masakra na Ovčari, za čiju se smrt terete Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić. Vesna Bosanac je, prethodno, obeležila ko je od ljudi na spisku bio civil, ranjenik a ko hrvatski vojnik.

Unakrsno ispitivanje prvog svedoka optužbe otvorio je Mrkšićev branilac Miroslav Vasić, čija su se pitanja odnosila uglavnom na početak sukoba na vukovarskom ratištu i događaje koji su prethodili blokadi grada. Posebno ga je zanimalo kako je doktorka izračunala da je na bolnicu svakodnevno padalo 80 do 90 granata. Vesna Bosanac je ostala pri toj tvrdnji, navodeći da je na “bolnicu sigurno padalo toliko a na grad još 100 puta više”. Vidno razljućena pitanjem, uputila je branioca da to pitanje uputi "nazočnim štićenicima" - Mrkšiću, Radiću i Šljivančaninu – pošto oni to "jako dobro znaju."

Unakrsno ispitivanje doktorke Bosanac sutra će nastaviti advokat Borivoje Borović koji zastupa optuženog Miroslava Radića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 253

POSLE 14 GODINA: Novi susret doktorke Bosanac sa Vukovarskom trojkom
LIČNO MIŠLJENJE: Pukovnikova teorija zavere
VOJNIK KAO I DRUGI: Naser Orić u Arkanovoj uniformi
PRIZNANJE: Rajić se oseća krivim...zato što jeste kriv
DRŽAVA, KORIDOR, DRINA...: Strateški ciljevi ili spisak lepih želja