HomePOČINJE SUĐENJE "VUKOVARSKOJ TROJKI"
Deset godina nakon podizanja optužnice, sledeće nedelje počinje suđenje trojici oficira bivše JNA optuženih za masakr u vukovarskoj Ovčari. Dokazni postupak optužbe će, kako se procenjuje, trajati oko 25 sedmica

Vukovarska trojka u sudnici TribunalaVukovarska trojka u sudnici Tribunala

U utorak 11. oktobra 2005. – gotovo 10 godina od podizanja optužnice i 14 godina nakon zločina – pred Tribunalom će početi suđenje Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, oficirima bivše JNA optuženim za masakr u vukovarskoj Ovčari. Optužba, kako je najavljeno, namerava da izvede oko 70 svedoka – očevidaca i preživelih žrtava vukovarskih zločina – čije bi saslušavanje, zajedno sa izvođenjem drugih dokaza, trebalo da traje oko 25 sedmica. Mrkšić, Šljivančanin i Radić terete se za progone, ubistva, istrebljenje, mučenje, nehumana dela i okrutno ponašanje prema hrvatskom i drugom nesrpskom stanovništvu, što se u pet tačaka optužnice kvalifikuje kao zločini protiv čovečnosti a u tri kao kršenja zakona i običaja ratovanja..

Vukovarska trojka oficira bivše JNA se tereti za pogubljenje vise od 250 hrvatskih zarobljenika koji su 20. novembra 1991. godine iz vukovarske bolnice odvedeni u hangar na poljoprivrednom dobru Ovčara. Zarobljenici su, pre nego što su ih smestili u hangar, bili prinuđeni da trče kroz špalir sačinjen od “teritorijalaca”, dok su vojnici JNA pod nadzorom optuženih, sve vreme stajali po strani i posmatrali batinanje zarobljenika. Kasnije su, tvrdi se u optužnici, zarobljenici podeljeni u grupe od po 10 do 20 osoba i odvezeni do Grabova, jaruge kilometar udaljene od Ovčare. Na tom mestu su, prema optužnici, vojnici JNA, pripadnici Teritorijalne odbrane i paravojnih formacija pogubili su blizu 300 osoba. Njihovi leševi su buldožerom zakopani u masovnu grobnicu.

Optužnica protiv oficira bivše JNA podignuta je u novembru 1995. godine. Tri godine kasnije, Savet bezbednosti načinio je presedan i po prvi put rezolucijom izričito tražio hapšenje ili predaju Šljivančanina, Mrkšića i Radića. Vukovarska trojka je dugo bila među najtraženijim haškim beguncima – rame uz rame sa Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem i Slobodanom Miloševićem.

Takva "međunarodna reputacija" trojice optuženih i težina zločina u Ovčari, naveli su glavnu tužiteljicu Karlu/Carlu del Ponte da povuče zahtev da se taj predmet prepusti na suđenje domaćim pravosuđima, u Hrvatskoj ili Srbiji i Crnoj Gori. Sudije su prihvatile njeno odustajanje, zaključujući da “slučaj nije najprikladniji za prepuštanje.”

Tužilaštvo je u maju najavilo da će izvesti oko 70 svedoka i priložiti 18 pisanih izjava. Mnogi od predviđenih svedoka su o istom zločinu već svedočili pred sudom u Beogradu gde Tužilaštvo za ratne zločine vodi postupak protiv pripadnika Teritorijalne odbrane i paravojnih formacija, takozvanih “Šešeljevaca" ili "Četnika”. Neki od preživelih zarobljenika iz hangara u Ovčari govorili su o svojim stradanjima na suđenju Slavku Dokmanoviću, bivšem predsedniku opštine Vukovar. Njegovo samoubistvo juna 1998. sprečilo je veće da, po okončanom postupku, izrekne presudu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 251

VOJNIČKI PRECIZNO: Od bolnice do grobnice
KRAJIŠNIKOVA ODBRANA: Značajan ali ne i odgovoran
MOMAK IZ POTOČARA: Komandant na papiru - aždaha na bojištu
ZASTOJ: Obnavljanje priprema za drugo "sarajevsko suđenje"
IZJAŠNJAVANJE JOSIPA JOVIĆA: Od splitskog pritvora do haške sudnice