HomeAKO MOŽE HARADINAJ, ZAŠTO NE I ŠEŠELJ
U žalbi kojom traži ukidanje odluke kojom je Ramušu Haradinaju dozvoljen politički angažman, tužilaštvo navodi da bi srpski radikali "teorijski mogli da iste uslove zahtevaju i za svog lidera Vojislava Šešelja." Tužilaštvo, takođe, traži da o promenama uslova Haradinajevog boravka na privremenoj slobodi ubuduće odlučuju sudije uz prethodnu konsultaciju odbrane i optužbe.

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Odlukom da se Ramušu Haradinaju odobri politička aktivnost dok na privremenoj slobodi čeka početak suđenja u Tribunalu, navodi se u danas objavljenoj žalbi tužilaštva, Pretresno veće je interese svedoka i žrtava podredilo stavovima i procenama UNMIK-a.

Tužilaštvo smatra da je osporavanom odlukom, donetom nadglasavanjem sudija, optuženi Haradinaj praktično dobio "carte blanche za povratak na političku scenu Kosova". Među osnovama za žalbu tužilaštvo posebno navodi da je većina u veću "ne samo odobrila modifikovane uslove boravka na privremenoj slobodi, već je tu odluku i dodatno pogoršala delegirajući UNMIK-u pravo da, bez konsultacija sa tužilaštvom, donosi odluke o zahtevima optuženog za pojedinačne političke akcije."

Tužilaštvo upozorava na činjenicu da "UNMIK može smatrati da bi dozvola optuženom da se politički angažuje predstavljala doprinos stabilnosti zemlje, ali to nameće pitanje šta bi onda sprečilo slične zahteve, Srpske radikalne stranke koja bi teorijski mogla da iste uslove zahteva i za svog lidera Vojislava Šešelja". Izvršenjem ove odluke bi, prema mišljenju tužilaštva, u velikoj meri bio narušen autoritet Tribunala i funkcija koju on ima u procesu uspostavljanja i održavanja mira u regionu.

Sudeći po odluci, ocenjuje tužilaštvo, veće je "vrlo malo ili ni malo pažnje posvetilo realnoj bojazni da bi javni nastupi i politički angažman optuženog mogli imati efekat zastrašivanja žrtava i svedoka". Činjenica da bi ga "konstantno viđali u medijima, nesumnjivo bi dodatno uznemirila svedoke i žrtve koji su već u dobroj meri zabrinuti sa svoju bezbednost".

Može se očekivati da zbog toga mnogi svedoci odustanu od svedočenja u Hagu ili od saradnje sa istražiteljima na terenu, upozorava tužilaštvo najavljujući dostavljanje dodatnih dokaza o pretnjama i uznemiravanju svedoka i žrtava kao i reagovanja u medijima na odluku o Haradinajevom vraćanju u politički život.

Izvršenje ove odluke privremeno je obustavljeno u petak prošle sedmice, a Pretresno veće još razmatra zahtev tužilaštva za njeno suspendovanje do okončanja žalbenog postupka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 252

PO SOPSTVENOM IZBORU: Milošević u vremenskoj oskudici
PORICANJE: General Batajnici ne veruje
ŽALBENA RASPRAVA: Završne reči "Tute" i "Štele"
PROPUST: Tužilac priznaje grešku - Orićeva odbrana traži sankcije
PRIZNANJE I POKAJANJE: Koja je kazna pravična za Miroslava Brala