HomeDARKO MRĐA SE IZJASNIO DA NIJE KRIV
Bivši pripadnik interventnog voda specijalne policijske jedinice iz Prijedora izjasnio se da nije kriv za zločin na Korićanskim stijenama gde je 1992. godine pogubljeno više od 200 Bošnjaka

Darko Mrđa u sudnici TribunalaDarko Mrđa u sudnici Tribunala

Darko Mrđa zvani Dado, koji je u petak prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala pošto su ga dan ranije u Prijedoru uhapsile snage SFOR izjasnio se danas da nije kriv ni po jednoj tački optužnice koja ga tereti za planiranje, organizovanje i pogubljenje više od 200 bošnjačkih muškaraca na mestu zvanom Korićanske stijene na planini Vlasić.

Pošto ga je sudija Volfgang Šomburg/Wolfgang Schomburg prethodno upoznao sa pravima optuženih i procedurom prvog pojavljivanja pred sudom, Mrđi je pročitana optužnica koja ga u tri tačke tereti za istrebljenje, ubistva i nehumana dela koja se karakterišu kao zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Mrđa je 1992. bio pripadnik "Interventnog voda", specijalne policijske jedinice koja je delovala u regionu Prijedora, pod kontrolom tamošnjeg Kriznog štaba. Prema optužnici, 21. avgusta 1992. u logoru Trnopolje i selu Tukovi u blizini Prijedora organizovana su dva konvoja autobusa sa više stotina zatočenika prijedorskih logora i civila , kojima je rečeno da idu u "razmenu" u Travnik. Konvoji praćeni policijskim vozilima su se spojili u Kozarcu, prošli kroz Skender Vakuf i nastavili u pravcu Travnika. Na planini Vlašić konvoj je skrenuo na jedan šumski put i zaustavio se na mestu na kome su čekala dva prazna autobusa i gde je, kako se navodi u optužnici, bio prisutan Darko Mrđa sa grupom uniformisanih ljudi. Iz konvoja su izdvojeni muškarci vojnog uzrasta i sabijeni u dva autobusa, dok su ostali autobusi sa ženama, decom i starijim ljudima nastavili u pravcu Travnika.

Dva autobusa sa odvojenim muškarcima nastavila su šumskim putem i zaustavila se na mestu zvanom Korićanske Stijene. Muškarcima je naređeno da izađu i Mrđa im je tu, navodi se u optužnici, rekao: "Sada idete u razmenu: živi za žive, a mrtvi... zna se". Zatim im je naređeno da stanu duž ivice puta usečenog u brdo, licem prema provaliji, a onda im je naređeno da kleknu. Nakon toga vojnici su otvorili vatru i pogođeni su padali u provaliju. Prema izjavama svedoka, stoji u optužnici, tog dana ubijeno je najmanje 200 ljudi ali se tačan broj pogubljenih ne zna. Dvanaest muškaraca preživelo je pogubljenje na Korićanskim stijenama tako što su pali ili se bacili u provaliju. U dodatku optužnice navode se imena 228 bošnjačkih muškaraca koji su poslednji put viđeni u konvoju koji je, navodno, krenuo u "razmenu", a danas se vode na spiskovima nestalih.

Pošto se izjasnio o navodima optužnice Mrđa je, odgovarajući na pitanja sudije Šomburga o uslovima pritvora rekao da nema primedbi i da je "izuzetno zadovoljan". On je potvrdio da je već kontaktirao sa porodicom a od suda je zatražio da o njegovom transferu u pritvorsku jedinicu Tribunala obavesti konzulat njegove zemlje. Na pitanje sudije koji konzulat bi trebalo da bude obavešten Mrđa je odgovorio konzulat Bosne i Hercegovine.

O zločinu opisanom u optužnici protiv Darka Mrđe pred Tribunalom su već svedočili neki od dvanaestorice preživelih iz Korićanskih stijena. Emsud Garibović, bivši zatočenik Omarske, koji se 21. avgusta 1992. u Trnopolju gotovo "prošvercovao" u autobus, verujući da ide u razmenu, je svedočeći u oktobru 2000. na suđenju petorici optuženih za zločine u Omarskoj, opisao put od Trnopolja do Korićanskih Stijena i streljanje koje je preživeo tako što se, kada je ispaljen prvi rafal, sam bacio u provaliju. U svedočenju je, takođe, naveo kako im je "jedan oficir", nakon što su izvedeni iz autobusa, rekao: "Sada idete u razmenu: živi za žive, a mrtvi... zna se." Prema danas pročitanoj optužnici, taj oficir je bio Darko Mrđa.

Mina Vidaković


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 107

KOMANDANTI UNPROFORA U HAGU: Sarajevo je bilo osuđeno na rat
KRAJ ILI POVRATAK NA POČETAK?: Beskrajna priča trojke iz Čelebića
"RAZMENA" NA VLAŠIĆU: Živi za žive, a mrtvi... zna se
LOGORSKI DNEVNIK AHMEDA ZULIĆA: Uspomene iz Betonirke i Manjače
"NISAM KRIV": Optuženi poriče krivicu za ubistva u Brčkom
INTERVJU U OMARSKOJ: Kada je život zavisio od pravog odgovora