HomeDARKO MRĐA OSUĐEN NA 17 GODINA ZATVORA
Pretresno veće nije prihvatilo argumente odbrane da je optuženi, učestvujući u ubistvu više od 200 muškaraca na Korićanskim stijenama avgusta 1992., delovao pod prinudom i po naredjenju.

Darko Mrđa u trenutku izricanja presudeDarko Mrđa u trenutku izricanja presude

Darko Mrdja, bivši pripadnik interventnog voda prijedorske policije, osudjen je danas na 17 godina zatvora zbog učešća u masakru koji je 21. avgusta 1992. izvršen na Korićanskim stijenama na planini Vlašić u srednjoj Bosni. Optužba je, inače, za njega predlagala kaznu u rasponu od 15 do 20 godina zatvora.

U julu prošle godine, pet dana pred zakazani početak sudjenja, Mrdja je zaključio sporazum sa tužilaštvom na osnovu kojeg je priznao da je učestvovao u odvajanju više od 200 vojno sposobnih muškaraca iz konvoja civila koji se kretao ka Travniku. Ti muškarci su, zatim, u dva autobusa odvezeni do mesta zvanog Korićanske stijene gde su streljani i bačeni u duboku provaliju. Jedan od dvanaestorice preživelih, Midhad Mujkanović, je u oktobru prošle godine svedočio na raspravi o odmeravanju kazne Darku Mrdji.

U obrazloženju presude se ističe da veće nije prihvatilo argument odbrane da je Mrdja delovao pod prinudom i da nije imao izbora nego da učestvuje u pokolju više od 200 ljudi. Nije, takodje, prihvaćen ni argument da je delovao po naredjenju, pošto je to naredjenje - kako se ističe u obrazloženju - bilo "očito toliko protivpravno da je Mrdja morao znati da se njime krše osnovna pravila rata i elementarna načela humanosti."

Kao olakšavajuće okolnosti sudije su prihvatile Mrdjino priznanje krivice, iskreno kajanje i značajnu saradnju sa tužilaštvom, čime se, smatraju sudije, doprinosi utvrdjivanju istine i pomirenju. Time se, takodje, izbegavaju i troškovi dugog sudjenja i traume svedočenja preživelih ili porodica ubijenih žrtava. Medju otežavajućim okolnostima istaknuti su bespomoćnost žrtava i teške posledice zločina po njih i njihove porodice, kao i Mrdjin položaj "policajca na položaju vlasti."

Ovo je, inače, šesnaesta presuda o kazni optuženima koji su priznali krivicu. Njima je, ukupno, izrečena 221 godina zatvora - u rasponu od 3 do 40 godina - a prosečna kazna "pokajnicima" iznosi 13 godina i 10 meseci. Od optuženih koji su priznali krivicu na izricanje kazne čeka još samo Milan Babić, bivši predsednik bivše Republike Srpske Krajina, koji će se sutra pojaviti pred Tribunalom na raspravi o odmeravanju kazne. Optužba i odbrana su za njega zajednički predložili kaznu od 11 godina zatvora.Fotografije
Darko Mrđa u trenutku izricanja presude
Darko Mrđa u sudnici Tribunala


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 186

ODMERAVANJE KAZNE: Jedinstveni slučaj Milana Babića
NADGLASAVANJE: Kako je Deronjić podelio sudije
ZLOČIN I KAZNA: 17 godina zatvora za masakr na Korićanskim stijenama
SLOBODA ILI PRITVOR: Tužilaštvo ne veruje hrvatskim generalima
PRESUDE NA PROVERI: Pet žalbi na 149 godina zatvora
KULTURA NEODGOVORNOSTI: Unapređenje umesto smenjivanja i kazne