HomeDARKO MRĐA: "KRIV SAM"
Krivnju priznao još jedan optuženi za ratne zločine

Krivnju za počinjene ratne zločine priznao je i Darko Mrđa, optužen za kršenje zakona i običaja ratovanja i zločin prema čovječnosti, saopćeno je sinoć u Haškom tribunalu.

Prema haškoj optužnici, Mrđa je augusta 1992. godine, djelujući sa drugima, planirao, podsticao, naredio, počinio ili na druge načine pomagao masovno ubojstvo preko 200 muškaraca, ne-Srba, izdvojenih iz konvoja koji je iz Trnopolja i Tukova krenuo u Travnik. Od smrti se spasilo njih dvanaestak, koji su skočili ili pali niz strminu, i na takav način izbjegli masakr.

Optužnica kaže da su Mrđini zločini bili dio rasprostranjenog i sistematskog napada na Bošnjake i bosanske Hrvate Prijedora i okolice.

Nakon priznavanja krivnje, tužitelji su odbacili tačku optužnice koja Mrđu tereti za istrebljenje civila a sa njegovom obranom su usuglasili prijedlog kazne od 15 do 20 godina zatvora.

Darko Mrđa je uhapšen juna prošle godine u Prijedoru, i na svom prvom izjašnjavanju pred haškim sucima odbacio je krivnju za sve tačke optužnice.

Nakon promjene iskaza, vrijeme izricanja presude biće naknadno odredjeno.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 157

PRESUDA: Doživotni zatvor za Milomira Stakića
MILORAD DODIK TREĆI PUT U HAGU: Nevoljni svedok optužbe protiv Radoslava Brđanina
OPASNOST ZA SVJEDOKE I ŽRTVE: Naser Orić ostaje u pritvoru Haškog tribunala
NASTAVAK 25. AVGUSTA: Na jesen završnica dokaznog postupka protiv Slobodana Miloševića