HomeNOVI ZAHTJEVI U VEZI "VUKOVARSKE TROJKE"
Vlada SCG i obrana bivših oficira JNA optuženih za zločine u Vukovaru traže da se suđenje ipak prepusti SCG, odnosno da se odbaci nedavni prijedlog glavne tužiteljice da se predmet zadrži u Hagu

Vukovarska trojka u sudnici TribunalaVukovarska trojka u sudnici Tribunala

Nakon što je Carla/Karla Del Ponte ovog mjeseca predložila da se suđenje "vukovarskoj trojci" ipak zadrži u Hagu, obrana optuženih i Vlada u Beogradu traže da se najnoviji prijedlog glavne tužiteljice odbaci i da se suđenje Veselinu Šljivančaninu, Miletu Mrkšiću i Miroslavu Radiću prepusti sudovima u Srbiji i Crnoj Gori.

Del Ponte je u februaru podnijela formalni zahtjev za prepuštanje "vukovarskog" predmeta sudovima u Hrvatskoj ili Srbiji i Crnoj Gori. Pred posebnim vijećem je u maju održana rasprava na kojoj su se obrana i predstavnici SCG zalagali za prepuštanje suđenja Beogradu, a predstavnici Hrvatske za prepuštanje svojim sudovima. Međutim, nakon nedavne posjete toj regiji, Del Ponte je zaključila da je slučaj "krajnje osjetljiv" i da je suđenje u Hagu "najbolja opcija".

Advokati i Vlada SCG ukazuju na nekoliko stvari: da Del Ponte u svom podnesku sucima nije obrazložila zašto odustaje od prepuštanja predmeta, da se zbog prijedloga o prepuštanju slučaja uopće nisu vodile predraspravne pripreme proteklih mjeseci, kao i da suci mogu i na svoju inicijativu - mimo tužitelja - donijeti odluku o prepuštanju predmeta.

Predstavnici Hrvatske nisu reagirali na najnoviji zahtjev glavne tužiteljice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 239

GRANCE STRPLJENJA: Sudije prekinule Miloševićevo traćenje vremena
NEPOŠTOVANJE SUDA - Sloboda izražavanja ili opstrukcija pravde
"MINI SUĐENJE"- Krajišnik želi da sudi svedoku optužbe
"MAKSI SUĐENJE" - Tužilac traži spajanje svih srebreničkih optužnica
USPON I PAD: Novi film produkcije SENSE o Ratku Mladiću