Home20 GODINA ZATVORA ZA MITRA VASILJEVIĆA
Presudom prvostupanjskog vijeća, Vasiljević je proglašen krivim za ubojstva i nehumana djela nad grupom Bošnjaka na obali Drine u Višegradu, ali je oslobođen krivnje za spaljivanje više od 60 civila u jednoj višegradskoj kući

Mitar Vasiljević u sudnici TribunalaMitar Vasiljević u sudnici Tribunala

Mitar Vasiljević proglašen je danas krivim za sudjelovanje u ubojstvu grupe Bošnjaka na obali Drine kraj Višegrada i osuđen je na kaznu od 20 godina zatvora. Raspravno vijeće ga je, istodobno, oslobodilo odgovornosti za smrt i stradanja više od 60 Bošnjaka - uglavnom žena, djece i staraca - koji su živi spaljeni u jednoj napuštenoj kući u Pionirskoj ulici u Višegradu.

Optuženi je priznao da je bio prisutan incidentu koji se dogodio 7. juna 1992. na obali Drine, kamo je vođa zloglasne paravojne grupe Milan Lukić (haški optuženik u bjegstvu) doveo sedam Bošnjaka. Pucano im je u leđa i petorica su ubijeni, dok su dvojica preživjela praveći se da su mrtvi. Odbacivši Vasiljevićeve tvrdnje kako je od Lukića tražio da postedi živote zarobljenih, suci su zaključili da je optuženi svojevoljno pratio Lukića i njegovu grupu i bio sudionik u tom zajedničkom zločinačkom poduhvatu. Zbog ubojstva pet ljudi i nehumanog postupka prema dvojici preživjelih, Vasiljević je proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Budući da su žrtve ubijene isključivo zbog njihove bošnjačke nacionalnosti, vijeće je Vasiljevića proglasilo krivim i za progon na političkim, rasnim ili vjerskim osnovama.

U pogledu drugog zločina - spaljivanja civila u kući u višegradskoj Pionirskoj ulici 14. juna 1992. godine - Vasiljević se branio alibijem. Optuženi je priznao da je tog dana bio u Pionirskoj ulici i razgovarao sa žrtvama ali je, kako je dokazivao, nakon toga pao s konja i slomio nogu, pa su ga kasno popodne 14. juna prebacili u Užičku bolnicu. Vijeće je prihvatilo iskaz liječnika iz Užica koji je potvrdio Vasiljevićev alibi i zaključilo da bolnički dokumenti o prijemu povrijeđenog Vasiljevića nisu krivotvoreni.

"Tužitelji nisu predočili dokaze kojima bi izvan razumne sumnje potvrdili da je optuženi bio u Pionirskoj ulici kad su Bošnjaci tamo zatvoreni i spaljeni", zaključilo je vijeće u sažetku presude koji je danas pročitao sudac David Hunt/Dejvid Hant.

Premda Vasiljević nije bio vojni zapovjednik i premda je imao ograničenu ulogu u sukobu, vijeće je ocijenilo da su zločini za koje je proglašen krivim vrlo ozbiljni i zaslužuju strogu kaznu. Otežavajuću okolnost u njegovom slučaju predstavlja činjenica da su zločini počinjeni iz diskriminacijskih razloga, odnosno zbog etničke mržnje.

Opisujući kontekst u kojem su zločini počinjeni, suci su utvrdili da je nakon srpskog preuzimanja vlasti u Višegradu došlo do "sistematske i rasprostranjene kampanje ubojstava, silovanja i zlostavljanja nesrpskog stanovništva, posebno Bošnjaka". Bila je to "jedna od najobuhvatnijih i najokrutnijih kampanja etničkog čišćenja u ratu u Bosni i Hercegovini", zaključilo je Vijeće dodajući da su u području Višegrada ubijene stotine bošnjačkih muškaraca, žena, djece i staraca te da je jedna od najnasilnijih grupa koja je operirala u tom području bila ona koju je vodio Milan Lukić.

Tužitelj i obrana Mitra Vasiljevića imaju rok od 15 dana da najave hoće li se žaliti na prvostupanjsku presudu.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 127

OBRT U SUDNICI: Svedok C-061 postao Milan Babić
MISIJA SPAŠAVANJA ŽIVOTA: Lord Ashdown o obilasku prijedorskih logora
SARAJEVSKI SNAJPERI: Precizni hici iz doma za slijepe
SPORNA PITANJA: Ko je imao najlepši balkon u Kninu?