HomeMITAR VASILJEVIĆ NA SLOBODI
Prvi od trojice osuđenika za zločine nad Muslimanima u Višegradu, bivši konobar Mitar Vasiljević, je odlukom predsednika Tribunala pušten na prevremenu slobodu nakon izdržanih 10 godina zatvora. Uvaženo Vasiljevićevo dobro vladanje u zatvoru kao i "značajna saradnja" sa tužilaštvom Tribunala

Mitar Vasiljević u sudnici TribunalaMitar Vasiljević u sudnici Tribunala

Predsednik Tribunala Patrik/Patrick Robinson je odobrio zahtev Mitra Vasiljevića bude prevremeno oslobođen nakon izdržane dve trećine zatvorske kazne koja mu je izrečena.

Predsednikova poverljiva odluka je doneta još 12. februara, ali je njeno izvršenje, na zahtev austrijskih vlasti, odloženo za četiri sedmice kako bi se obavile sve pripreme za oslobađanje zatvorenika.

U danas objavljenoj redigovanoj verziji te odluke se navodi da su austrijske vlasti prošle godine obavestile predsednika Tribunala da će Vasiljević 25. januara ove godine ispuniti uslove za prevremeno oslobađanje po austrijskim zakonima, te da direktor zatvora u kojem je osuđenik izdržavao kaznu preporučuje njegovo oslobađanje. Vasiljević je od dolaska u austrijski zakon, kako se navodi, vredno radio u kuhinji i dobro se ponašao "tokom najvećeg dela služenja kazne". Načinio je, naime, samo dva prekršaja za koje je kažnjen: prvi put globom od 25 eura a drugi put ukorom.

Predsednik se zatim konsultovao sa sudijama koje su učestvovale u odmeravanju kazne Vasiljeviću, kao i sa tužiocem u pogledu njegove saradnje. Sudije nisu imale primedbi na njegovo prevremeno oslobađanje, a tužilaštvo je dostavilo informacije na osnovu kojih je predsednik ocenio da je Vasiljević "u značajnoj meri" sarađivao, ali su detalji te saradnje redigovani u danas objavljenoj javnoj verziji odluke.

Vasiljević, bivši konobar iz Višegrada, osuđen je 2004. godine na kaznu od 15 godina zatvora zbog učešća u streljanju sedmorice Muslimana na obali Drine 7. juna 1992. godine. Istovremeno Veće je prihvatilo njegovu odbranu alibijem i oslobodilo ga optužbi da je učestvovao u spaljivanju oko 60 žena, dece i staraca u kući u višegradskoj Pionirskoj ulici 14. juna 1992. godine. Optuženi je priznao da je tog dana bio u Pionirskoj ulici i razgovarao sa žrtvama, ali tvrdi da je nakon toga pao s konja i slomio nogu, pa je prebačen u užičku bolnicu. Za ubistvo u kojem je Vasiljević bio saučesnik i druge zločine nad višegradskim Muslimanima, Milan Lukić je prošle godine osuđen prvostepenom presudom na kaznu doživotnog zatvora, a njegov rođak Sredoje Lukić na 30 godina zatvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 445

"KAK'U SU DUŠU IMALI": Vapaj preživjelog sa stratišta na Branjevu
SUKOB INTERESA: Svađe branilaca i tužakanja optuženih čelnika Herceg Bosne
LAŽNA IZJAVA: Kako Milan Lukić dokazuje svoju nevinost
SAMOUPRAVLJANJE: Jesu li vojnici sami odlučivali hoće li na rat u inostranstvo?