HomeČUDNE NAMJERE PRISTRASNIH SVJEDOKA
Završnom riječi zastupnika odbrane okončano izvođenje dokaza na suđenju Mitru Vasiljeviću, optuženom za zločine u Višegradu, u ljeto 1992.

Mitar Vasiljević u sudnici TribunalaMitar Vasiljević u sudnici Tribunala

"Časne sudije, smatram da djela koja se optužnicom stavljaju na teret Mitru Vasiljeviću nisu dokazana izvan razumne sumnje, te molim da bude oslobođen krivične odgovornosti," rekao je, na kraju svoje završne riječi branitelj optuženog Vladimir Domazet. Ako vijeće ipak presudi da je Vasiljević kriv za neko od djela iz optužnice, treba uzeti u obzir olakotne okolnosti, kao porodično i lično stanje, suradnju sa sudom i uračunljivost u vrijeme zločina, rekao je Domazet. Optužba je, u svojoj završnoj riječi, za Vasiljevića zatražila kaznu u rasponu od 25 godina do - doživotnog zatvora.

Na taj način završeno je šestomjesečno izvođenje dokaza u slučaju Mitra Vasiljevića, optuženog da je sudjelovao u ubojstvu pet Bošnjaka na obali Drine 7. juna 1992., kao i da je bio aktivan učesnik spaljivanja preko 65 Bošnjaka u višegradskoj Pionirskoj ulici, sedam dana kasnije. Optuženi Vasiljević je od samog početka suđenja tvrdio da je događaju na Drini prisustvovao slučajno, kao nevoljni promatrač zločina koji je počinio njegov kum - Milan Lukić. I zločin u Pionirskoj, prema Vasiljeviću, djelo je Lukićeve paravojne bande, a sam Vasiljević je, upravo na dan zločina, pao s konja i slomio nogu, pa je odmah prebačen u bolnicu.

U svojoj završnoj riječi Domazet je posebno naglasio nedorečenost pojedinih svjedoka, preživjelih iz zapaljene kuće, od kojih su neki tvrdili da ih je upravo Vasiljević otpratio do Pionirske ulice, dok su drugi rekli da su ga vidjeli tek nakon što su tamo već smješteni. Napominjući više puta tokom završne riječi da "postoji očigledna čudna namjera nekih svjedoka da netačno terete optuženog" Domazet je zaključio kako takvim - "pristrasnim" svjedocima - "ne treba vjerovati".

Na samom kraju današnjeg zasjedanja predsjedavajući sudac Hunt je upozorio da će, zbog zauzetosti sudaca drugim slučajevima, presuda Mitru Vasiljeviću biti izrečena tek za nekoliko mjeseci.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 93

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Svjedočenje Lorda Ešdauna
SUĐENJE ZA ZLOČINE U FOČANSKOM KP DOMU: Sedam i po godina zatvora za upravnika fočanskog KP doma
SUĐENJE ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU: Odbrana traži oslobađajuću presudu za Mitra Vasiljevića
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Nastavljeno izvođenje dokaza o masakru na Markalama