HomeGENERAL KRSTIĆ NA IZDRŽAVANJU KAZNE U VELIKOJ BRITANIJI
Bivši zapovednik Drinskog korpusa VRS Radislav Krstić prvi osudjeni u Tribunalu koji će na izdržavanje kazne biti upućen u Veliku Britaniju

Radislav Krstić u sudnici TribunalaRadislav Krstić u sudnici Tribunala

Ostatak kazne od 35 godina zatvora na koju je osudjen presudom Žalbenog veća u aprilu ove godine, general Radislav Krstić, bivši komandant Drinskog korpusa VRS, izdržavaće u Velikoj Britaniji, navodi se u odluci predsednika Tribunala Teodora/Theodor Merona koja je danas objavljena u Tribunalu.

General Krstić prvi je optuženi iz Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju upućen na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju, budući da su zatvori ove zemlje stavljeni na raspolaganje Tribunalu tek u aprilu ove godine, posle postignutog sporazuma sa UN.

Krstić je u Pritvorskoj jedinici UN u Sheveningenu/Scheveningen do sada proveo gotovo punih šest godina. Snage SFOR uhapsile su ga 2. decembra 1998 godine i dan kasnije prebačen je u Hag. Na prvom pojavljivanju pred sudijom Krstić se izjasnio da nije kriv i osamnaest meseci kasnije počelo je prvo sudjenje za zločin u Srebrenici gde je u leto 1995. godine ubijeno preko sedam hiljada muslimanskih muškaraca iz enklave pod nominalnom zaštitom UN, a proterano oko 30 hiljada žena i dece.

Nakon 98 dana sudjenja koje je okončano 29. juna 2001. godine, Raspravno veće je Krstiću u avgustu iste godine izreklo presudu koja će u tribunalovoj istoriji ostati zabeležena kao prva presuda za genocid. Krstić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici i osudjen na 46 godina zatvora. I odbrana i optužba su dve sedmice kasnije na tu presudu uložile žalbu.

Presudom koju je donelo većinom glasova (4:1) 19. aprila ove godine Žalbeno veće je potvrdilo da je u Srebrenici počinjen zločin genocida ali je i preinačilo kaznu koju je Krstiću izreklo Pretresno veće. Uz obrazloženje da je general Krstić u srebreničkom genocidu učestvovao kao "pomagač i podržavalac, a ne kao glavni izvršilac", Žalbeno veće mu je smanjilo kaznu sa 46 na 35 godina zatvora.

U kaznu je uračunato i vreme koje je optuženi proveo u Pritvorskoj jedinici što u slučaju generala Krstića iznosi šest godina. Preostalih 29 general Krstić će, odlukom predsednika suda izdržavati u zatvoru u Velikoj Britaniji.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 213

ZLOČINCI ILI "ŽRTVENI JARCI": Počelo prvo suđenje pripadnicima OVK
ODLOŽENO IZJAŠNJAVANJE: Koliko je visok Miroslav Bralo "Cicko"?
SKRNAVLJENJE ILI ZAŠTITA: Muslimanska komanda u katoličkom samostanu
PARTIJSKI DRUGOVI: Akademik Marković ispravlja "iskrivljene slike"