HomeGENERAL KRSTIĆ PRED ŽALBENIM VIJEĆEM
Na presudu od 46 godina zatvora žalili su se i odbrana i tužilaštvo Haškog tribunala. Odbrana će, međutim, morati da se suoči s novim argumentima - svjedočenjem dvojice nekadašnjih oficira VRS, bivšeg pomoćnika komandanta Bratunačke brigade za obavještajne poslove i bezbjednost, potpukovnika Momira Nikolića, i bivšeg načelnika štaba Zvorničke brigade, potpukovnika Dragana Obrenovića

Radislav Krstić u sudnici TribunalaRadislav Krstić u sudnici Tribunala

Pred Haškim tribunalom počelo je dvodnevno razmatranje žalbi na presudu generalu Radislavu Krstiću. On je 2. avgusta 2001. osudjen na 46 godina zatvora pošto ga je sud proglasio krivim za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Optužnica ga je teretila za smrt "hiljada Bošnjaka iz Srebrenice izmedju 10. i 19. jula 1995. godine".

Ta presuda ostaće zabilježena u istoriji medjunarodne pravde, jer je prvi put kazna izrečena za genocid zbog sistematske i organizovane egzekucije skoro osam hiljada Bošnjaka u Srebrenici. Takva kvalifikacija zločina nije postojala na sudjenju nacističkim ratnim zločincima na Nirnberškom procesu 1945. godine.

Advokati generala Krstića smatraju da je u vojsci bosanskih Srba postojao "dvostruki lanac komandovanja" i da optuženi ne snosi nikakvu odgovornost za počinjene zločine. Tužilaštvo medjutim tvrdi da presuda "nije primjerena težini zločina" i zahtijeva kaznu doživotnog zatvora.

Tokom pretresa iskaze će dati i dvojica bivših oficira vojske Republike Srpske, Momir Nikolić i Dragan Obrenović, koji su se u maju ove godine, na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom, izjasnili krivim za zločin protiv čovječnosti priznajući krivicu za progon bošnjačkog stanovništva. Oni su takodje potvrdili da su znali za masovna ubistva u Srebrenici, dok je general Krstić u toku procesa tvrdio da za masovne egzekucije nije znao.

Tvrdnje dvojice optuženika u ulozi svjedoka mogle bi da budu od ključne važnosti za tužioce koji zastupaju stav da je i general Krstić bio u potpunosti upoznat sa onim što čine njegovi podređeni, ali da nije učinio ništa da spriječi pokolj ili kazni odgovorne.

Razmatranje žalbi odbrane generala Krstića i tužilaštva Haškog tribunala trajaće dva dana, ali će definitivna odluka Žalbenog vijeća biti donesena tek za nekoliko mjeseci.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 171

GENOCID ILI DEPORTACIJA: Presuda generalu Krstiću pod lupom Žalbenog veća
TREĆE DERONJIĆEVO SVEDOČENJE: Milošević brani sebe i štiti Karadžića
PRVO POJAVLJIVANJE: Milan Babić odložio izjašnjavanje o optužnici
POVRATAK U HAG: U utorak počinje suđenje zapovednicima Armije BiH
ODMERAVANJE KAZNE: Priznanje i pokajanje Ranka Češića
SEKRETARICA I BIVŠI ŠEF: Misterija potpisa Radoslava Brđanina
AMOROVA LISTA: Deset godina traganja za nestalima u BiH