HomeDA LI JE OPTUŽENI BIO U "BIJELOJ KUĆI"?
U dokaznoj fazi žalbene rasprave u predmetu "Omarska" odbrana i tužilaštvo suprotstavilo zaštićene svjedoke: KV2 izjavio da na dan ubistva predsjednika SDA Prijedor, optuženi Žigić nije bio u zloglasnoj "bijeloj kući"; KV3 tvrdi suprotno

Optuženi u predmetu OmarskaOptuženi u predmetu Omarska

U dodatnoj žalbenoj raspravi u predmetu "Omarska", odbrana je juče ispitala svjedoka KV2, koji je tvrdio da optuženi Zoran Žigić nije mogao da bude saizvršilac ubistva Bećira Medunjanina, prijedorskog čelnika Stranke demokratske akcije, pošto tog dana nije ni bio u logoru Omarska.

Svjedok tužilaštva KV3 danas je tvrdio suprotno: Žigić je sa još dvojicom svojih prijatelja tog dana bio u logoru i učestvovao je u premlaćivanju Medunjanina, koji je umro od posljedica mučenja. Žigić je prvostepenom presudom proglašen krivim za to ubistvo i osudjen na 25 godina zatvora.

Mada su za svjedoka KV3 odobrene maksimalne zaštitne mjere - pseudonim i iskrivljenje lika i glasa - u trenutku kad je počelo današnje zasjedanje on se nije pojavio u prostoriji iz koje je uspostavljena video-veza sa Tribunalom. Navodno se plašio da će u sudnici biti prepoznat i on i zemlja iz koje se javlja. Zasjedanje je prekinuto i svjedok je, poslije dodatnog ubjedjivanja od strane zastupnika tužilaštva, ipak pristao da svjedoči.

Po njegovom iskazu, Zoran Žigić je zajedno sa Dućom Kneževićem i lokalnim rukometašem Šaponjom bio u "bijeloj kući" na dan kad je ubijen Bećir Medunjanin. Pošto je padala kiša zatočenici sa piste su sprovedeni u "bijelu kuću" u krugu logora Omarska. Tu je svjedok vidio kad je nepomično tijelo Bećira Medunjanina izvučeno iz prostorije u kojoj su se nalazila pomenuta trojica. Sâmo premlaćivanje nije vidio ali je, tvrdi, bio očevidac kad je Žigić, izlazeći iz prostorije u kojoj je Medunjanin mučen, "usput" premlatio zatočenika po imenu Dalija.

Odbrana je u unakrsnom ispitivanju nastojala da dovede u pitanje vjerodostojnost tog svjedočenja, pozivajući se na dokumente samog tužilaštva. KV3 je, kako je predočila odbrana, u prvoj izjavi istražiteljima u januaru 1995. rekao da je Miroslava Kvočku znao kao "glavnog u cijelom logoru", dok je Zorana Žigića poznavao i prije logora. Medjutim, prilikom davanja druge izjave 2000. godine, ni jednog ni drugog nije prepoznao na fotografijama koje su mu pokazane.

U nastavku dokazne faze žalbene rasprave tužilaštvo će sutra izvesti još jednog svjedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 200

OPTUŽNICA I BEGSTVO: Nestanak Gorana Hadžića na oči Karle del Ponte
OD HERCEG BOSNE DO HAGA: Starački dom na Azurnoj Obali
ŽALBA ZORANA ŽIGIĆA: Poslednji čin suđenja četvorici iz Omarske
DRUGA STRANA SREBRENICE: U oktobru počinje proces Naseru Oriću
KARAKTER OPTUŽENOG: Rođeni vojnik i nežan suprug