HomeDEFINITIVNA PRESUDA U PREDMETU "OMARSKA" NA JESEN
Dodatnom raspravom pred Žalbenim vijećem Haškog tribunala završen i posljednji čin sudjenja četvorici optuženih za zločine u prijedorskim logorima

Slobodan Stojanović, branilac Zorana ŽigićaSlobodan Stojanović, branilac Zorana Žigića

Dodatna žalbena rasprava u predmetu "Omarska" završena je danas iskazom zaštićenog svjedoka tužilaštva KV4. On je potvrdio da je u "bijeloj kući" u kompleksu logora Omarska sredinom juna 1992. vidio optuženog Zorana Žigića kako učestvuje u premlaćivanju i ubistvu Bećira Medunjanina. Nasuprot tome, svjedok odbrane KV2 je prije dva dana tvrdio da Žigić ne samo da nije tukao Medunjanina, nego da tog dana nije ni bio u logoru. Na osnovu tog svjedočenja, odbrana zahtijeva da se presuda, kojom je Žigić osudjen na 25 godina zatvora, revidira ili sudjenje obnovi.

U završnoj riječi, Žigićev branilac Slobodan Stojanović je istakao da tužba nije željela da u prvostepenom postupku izvede KV2 kao svog svjedoka, jer se njegov iskaz kosio s optužnicom, po kojoj je Žigić saizvršilac ubistva Bećira Medunjanina. Stojanović je istakao i da su svjedoci tužbe KV3 i KV4 rekli toliko neistina da on u pola sata ne može ni da ih pobroji. Te neistine, rekao je, može obrazložiti samo pismeno, na 200 stranica, i zahtijevao je da takav podnesak, uz druge dokaze, prezentira vijeću kao obrazloženje "neodrživosti presude". Vijeće je takav zahtjev odbilo.

U svom rezimeu tužilac Dejvid Re/David Ra je potvrdio da tužilaštvo nije htjelo da svjedoka KV2 pozove za svoj dokazni postupak na prvostepenom sudjenju. Njegova verzija dogadjaja u "bijeloj kući", koju je dao istražiteljima, bila je, rekao je tužilac Re, "potpuno različita" od iskaza svih drugih potencijalnih svjedoka. KV2 je, izmedju ostalog, rekao da je Medunjaninu odsječena glava, koju su potom stražari šutirali po hodniku. "Da je Pretresno vijeće imalo taj iskaz pred sobom, ono bi ga moralo zanemariti kao nepouzdan", rekao je Re i istakao da svjedočenje KV2 ne bi trebalo da utječe u bilo kom smislu na eventualnu promjenu "zaključka Pretresnog vijeću u pogledu krivice Zorana Žigića".

Dodatna rasprava pred Žalbenim vijećem bio je posljednji čin sudjenja četvorici optuženih u predmetu "Omarska", Miroslavu Kvočki, Mladji Radiću, Dragoljubu Prcaču i Zoranu Žigiću.

"Presuda će biti donesena negdje na jesen," rekao je predsjedavajući sudija Mohamed Šahabuden/Shahabudeen, zaključujući raspravu.Fotografije
Slobodan Stojanović, branilac Zorana Žigića
David Re, tužilac u predmetu Omarska


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 200

OPTUŽNICA I BEGSTVO: Nestanak Gorana Hadžića na oči Karle del Ponte
OD HERCEG BOSNE DO HAGA: Starački dom na Azurnoj Obali
ŽALBA ZORANA ŽIGIĆA: Poslednji čin suđenja četvorici iz Omarske
DRUGA STRANA SREBRENICE: U oktobru počinje proces Naseru Oriću
KARAKTER OPTUŽENOG: Rođeni vojnik i nežan suprug