HomeBABIĆEVO IZJAŠNJAVANJE O KRIVICI PONOVO ODLOŽENO
Najavljeno za 15., zatim za 21. januar, izjašnjavanje bivšeg predsjednika takozvane "SAO Krajina" odloženo na neodredjeno vrijeme

Milan Babić, u sudnici Haškog tribunalaMilan Babić, u sudnici Haškog tribunala

Pojavljivanje Milana Babića pred sudijama Haškog tribunala, zakazano danas za rano poslijepodne, odgodjeno je bez službenog objašnjenja, a informaciju o razlozima odgadjanja nije bilo mogućno dobiti, javljaju izvještači iz Haga.

Nakon što je na prvom pojavljivanju pred sudom 26. novembra prošle godine, Babić odbio da se izjasni o krivici, predsjedavajući vijeća, sudija Li Daćun/Liu Daqun odredio je 15. januar, do kada se ta procedura mora obaviti, a po isteku tog, odredio je nov rok - 21. januar.

Babićev branitelj Peter Mihael Miler/Michael Mueller nagovijestio je još u novembru da bi se njegov klijent mogao nagoditi s tužiteljstvom i priznati krivicu. U tužiteljstvu, kako javljaju haški izvještači, nisu danas željeli da komentarišu tu mogućnost.

Optužnica, podignuta 6. novembra 2003., Babića tereti za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, što se kvalifikuje kao zločin protiv čovječnosti, te za ubistva, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela, vjerskih i drugih civilnih objekata, što potpada pod kvalifikaciju kršenja zakona i običaja ratovanja.

U obrazloženju optužnice se navodi da je Milan Babić, kao predsjednik i premijer kninske
paradržave izmedju 1991. do 1995. bio jedan od učesnika "zajedničkog zločinačkog
poduhvata" čiji je cilj bilo "prisilno i trajno uklanjanje većeg dijela hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva s približno jedne trećine teritorija Republike Hrvatske, kako bi ta teritorija postala dio nove države pod srpskom dominacijom".

Babić je prošle godine u Haagu svjedočio protiv bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševica, teško ga optuživši da je izazvao rat u Hrvatskoj, te da je nadzirao i naoružavao srpske snage.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 176

INTIMNI NEPRIJATELJI: Bosanske opsesije Miloševića i Tuđmana
"INTERESANTAN ZA TUŽILAŠTVO": Prvi put s istražiteljem, na Palama
OSVETNIČKA PRAVDA: Nesretna noć u Motelu Sretno
"OSLOBAĐANJE DUBROVNIKA": Neslavni primat Crne Gore
DUGA LISTA ČEKANJA: Pravda je spora... ali dostižna
PJUN BEZ PJESNIKA: Zarićeve poruke i pouke iz haškog pritvora