HomePRVO POJAVLJIVANJE MILANA BABIĆA PRED HAŠKIM TRIBUNALOM
Dolazak bivšeg predsjednika samoproglašene Republike Srpska Krajina u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu držan u tajnosti

Milan Babić, u sudnici Haškog tribunalaMilan Babić, u sudnici Haškog tribunala

Bivši šef Srba u Hrvatskoj Milan Babić (47 godina) bio je u decembru prošle godine svjedok na sudjenju Slobodanu Miloševiću, a danas se pred Haškim tribunalom pojavio kao optuženi za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Jutrošnja najava njegovog prvog pojavljivanja pred sudskim vijećem iznenadila je i novinare, koji su akreditovani u Haškom tribunalu. Razlozi za "tajnost" njegovog boravka u Hagu su vjerovatno bezbjednosne prirode.

Bivši predsjednik samoproglašene Republike Srpska Krajina je na prvom pojavljivanja pred sudom odbio da se izjasni o krivici, koristeći se pravom, koje daje Statut Haškog tribunala, da to učini 30 dana kasnije.

U optužnici protiv Milana Babića se kaže da je učestvovao u "udruženom zločinačkom poduhvata, koji je počeo najkasnije 1. avgusta 1991. i trajao najmanje do juna 1992., a čija je svrha bila da se veći dio hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva prisilno i trajno ukloni s jedne trećine teritorije Republike Hrvatske".

Nakon kratkog sudskog zasjedanja, branitelji Milana Babića su najavili da će se optuženi najkasnije do 15. januara 2004. godine izjasniti o krivnji obrazloženoj u optužnici Haškog tribunala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 171

GENOCID ILI DEPORTACIJA: Presuda generalu Krstiću pod lupom Žalbenog veća
TREĆE DERONJIĆEVO SVEDOČENJE: Milošević brani sebe i štiti Karadžića
PRVO POJAVLJIVANJE: Milan Babić odložio izjašnjavanje o optužnici
POVRATAK U HAG: U utorak počinje suđenje zapovednicima Armije BiH
ODMERAVANJE KAZNE: Priznanje i pokajanje Ranka Češića
SEKRETARICA I BIVŠI ŠEF: Misterija potpisa Radoslava Brđanina
AMOROVA LISTA: Deset godina traganja za nestalima u BiH