HomeTUŽITELJI ZA KRSTIĆA TRAŽE DOŽIVORNI ZATVOR
Počeo žalbeni postupak u slučaju Radislava Krstića, optuženog i osudjenog za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Mathias Marcussen, tužitelj Haškog sudaMathias Marcussen, tužitelj Haškog suda

Tužitelj Haškog suda je danas pred Žalbenim vijećem zatražio doživotnu kaznu za srpskog generala Radislava Krstića, koji je na prethodnoj sudskoj instanci osudjen na 46 godina zatvora zbog odgovornosti za masakr u Srebrenici.

Izrečeno je to tokom žalbenog postupka koji je danas počeo u Hagu, organiziranog zbog neslaganja i odbrane i optužbe sa visinom kazne zatvora, prethodno izrečenom za Krstića. Odbrana je mišljenja da je zbog "paralelnog lanca zapovijedanja", njihov branjenik bio van udjela u zločinu, o čemu tvrde da imaju i dodatne dokaze.

Sa druge strane, tužitelji misle da je, zbog razmjera masakra, nekadašnjem generalu srpskih snaga u BiH, odredjena nedovoljna kazna.

"Ako je optuženi proglašen krivim za smrt blizu 8.000 ljudi i deportaciju hiljada drugih, ako je dokazano da je imao centralnu ulogu u izvršenju tog zločina, onda je jedina mogućna presuda doživotni zatvor", rekao je predstavnik tužitelja Mathias Marcussen/Matijas Markusen.

Inače, na samom početku današnjeg postupka, sudac Theodor Meron upozorio je da neće biti novog sudskog postupka, nego da će današnje i sutrašnje saslušanje biti u funkciji "traženja mogućih pravnih grešaka učinjenih u prvostepenom postupku".

Jedninice SFOR-a su Krstića uhapsile decembra 1998. da bi ga Haški sud augusta 2001. godine osudio na 46 godina zatvora zbog učešća u genocidu, ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti, počinjenim nad Bošnjacima Srebrenice jula 1995. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 171

GENOCID ILI DEPORTACIJA: Presuda generalu Krstiću pod lupom Žalbenog veća
TREĆE DERONJIĆEVO SVEDOČENJE: Milošević brani sebe i štiti Karadžića
PRVO POJAVLJIVANJE: Milan Babić odložio izjašnjavanje o optužnici
POVRATAK U HAG: U utorak počinje suđenje zapovednicima Armije BiH
ODMERAVANJE KAZNE: Priznanje i pokajanje Ranka Češića
SEKRETARICA I BIVŠI ŠEF: Misterija potpisa Radoslava Brđanina
AMOROVA LISTA: Deset godina traganja za nestalima u BiH