HomeSRETEN LUKIĆ KAZNU SLUŽI U POLJSKOJ
General srpske policije Sreten Lukić prebačen u Poljsku gde će služiti ostatak dvadesetogodišnje zatvorske kazne koja mu je izrečena za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine, navodi se u danas objavljenoj odluci predsednika Rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove, Teodora Merona

Sreten Lukić u sudnici TribunalaSreten Lukić u sudnici Tribunala

Odlukom Teodora/Theodor Merona, predsednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT), policijski general Sreten Lukić, bivši šef štaba MUP za Kosovo će dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu služiti u Poljskoj. Odluka je doneta u avgustu ove godine, ali je sada sa nje skinuta oznaka poverljivosti što znači da je Lukić već u poljskom zatvoru.

Lukić je u februaru 2009. godine proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo etničko čišćenje Kosova 1999. godine. Žalbeno veće je 2013. potvrdilo zaključke prvostepenog veća i neznatno je smanjilo izrečenu kaznu. Pored Lukića, krivim su proglašeni i generali Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević i izrečene su im kazne od 22, 15 i 14 godina zatvora. Ojdanić je, u međuvremenu, priznao krivicu. Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SRJ je osuđen na osamanestogodišnju zatvorsku kaznu. Za iste zločine sudilo se i policijskom generalu Vlastimiru Đorđeviću koji je osuđen na 18 godina zatvora.

Lukić je u januaru ove godine podneo poverljivi zahtev za reviziju žalbene presude uz obrazloženje da mu se zdravlje pogoršalo kao i da su se pojavili novi dokazi od značaja za njegovu odbranu. Veće je, međutim, odbacilo Lukićev zahtev.

Bivši šef štaba MUP se predao Tribunalu u aprilu 2005. godine. Ako bude pušten na prevremenu slobodu nakon izdržane dve trećine izrečene kazne, u skladu sa nepisanim pravilom u Tribunalu, Lukić bi mogao da bude na slobodi za nepune tri godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 692

BANKAR NA PRINUDNOM RATU: Od Valjeva preko Jahorine do Srebrenice
OKO SOKOLOVO: Šta je sve Mladićev veštak za balistiku video na snimku iz Sarajeva