HomeUSLOVNO UVAŽENO SMANJENJE KAZNE GORANU JELISIĆU
Predsjednik Tribunala Teodor Meron uslovno uvažio smanjenje kazne Goranu Jelisiću za 1.350 dana koje je "zaradio" po osnovu učešća u programima rehabilitacije u zatvoru u Italiji

Goran Jelisić u sudnici TribunalaGoran Jelisić u sudnici Tribunala

Predsjednik Tribunala Teodor/Theodor Meron uvažio je zahtjev italijanskih vlasti da se Goranu Jelisiću zatvorska kazna umanji za 1.350 dana, koliko je"zaradio" učešćem u zatvorskom programu rehabilitacije. Ta odluka je, međutim, uslovna i predsjednik Tribunala zadržava diskreciono pravo da to umanjenje kasnije ne uračuna u vrijeme koje je Jelisić proveo u zatvoru. To važi i za utvrđivanje da li je Jelisić ispunio uslove za prijevremeno oslobađanje po osnovu izdržane dvije trećine kazne.

Umanjenje kazne po osnovu rehabilitacije je zakonom garantovano svim zatvorenicima koji izdržavaju kaznu u Italiji. Po tom osnovu Jelisiću je do januara 2012. godine kazna umanjena za 1.170 , a nakon toga za još 180 dana što ukupno iznosi skoro četiri godine. Prema izvještaju uprave zatvora Tolmeco/Tolmezzo koji je dostavljen Tribunalu, Jelisićevo ponašanje je dobro "a njegovi lični odnosi sa drugim zatvorenicima su u skladu sa normama građanskog ponašanja".

Jelisić, navodi se između ostalog u izvještaju, "sada živi u dramatičnom konfliktu sa samim sobom – jedno njegovo lice pokazuje hladnoću i okrutnost krute uloge komandanta koju je imao tokom rata u bivšoj Jugoslaviji i koja ga je natjerala da obuče uniformu i izda naređenja koja su rezultirala stravičnim zločinima, dok drugo lice odražava sasvim drugačije ponašanje urbanog čovjeka, fleksibilnog, popustljivog i spremnog da pomogne drugima".

Jelisić, poznat pod nadimkom "srpski Adolf", uhapšen je 22. januara 1998. godine. Pred Tribunalom je priznao 12 ubistava koje je u maju 1992. godine izvršio u Brčkom i tamošnjem logoru Luka i osuđen je na 40 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Pretresno vijeće je u presudi ocijenilo da su ti zločini počinjeni pod posebno otežavajućim okolnostima i naglasilo "odvratnu, zvjersku i sadističku prirodu Jelisićevog ponašanja".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 582

RIJEČI I DJELA: Da li je Karadžić izražavao genocidnu ili miroljubivu namjeru?
"ŠOU ZA OLBRAJTOVU": Srebrenička istraga i Mladićevi dnevnici
ZATOČENIK STAJIĆEVA: Iz Sirije, preko Istočne Slavonije, do Vojvodine
SERGE BRAMMERTZ: Političari su najodgovorniji za izostalo pomirenje