HomeĐORĐEVIĆ PRIZNAJE I UMANJUJE ODGOVORNOST ZA SKRIVANJE LEŠEVA
Nakon što mu je dostavljen prevod prvostepene presude, general MUP Srbije Vlastimir Đorđević priznao da je odgovoran za pokopavanje leševa kosovskih Albanaca u Batajnici i da je znao da su tela takođe pronađena u jezeru Perućac, ali negira svoju "vodeću ulogu" u skrivanju zločina i tvrdi da je "u te grozne događaje bio uvučen u kasnijoj fazi"

Vlastimir Đorđević u sudnici TribunalaVlastimir Đorđević u sudnici Tribunala

Policijski general Vlastimir Đorđević obratio se danas Žalbenom veću sudije Ađiusa/Agius podneskom sa komentarima na prvostepenu presudu kojom je zbog zločina nad albanskim civilima na Kosovu 1999. godine i pokopu njihovih leševa na više lokacija u Srbiji osuđen na 27 godina zatvora. Njemu je odobreno da, mimo žalbe svojih branilaca koji zahtevaju oslobađajuću presudu, lično dostavi svoje viđenje presude nakon što je ona prevedena na jezik koji razume.

Kada je pročitao presudu, general Đorđević je očito shvatio da su nalazi protiv njega potkrepljeni konzistentnim dokazima, pa je odlučio da prihvati deo odgovornosti za skrivanje leševa u Srbiji. Navodi da "priznaje umešanost u pokopavanje leševa u Batajnici i da zbog toga žali", kao i da "priznaje da je znao" da je deo leševa skriven i u jezeru Perućac. U Batajnici su, podsetimo, ekshumirana 744 leša albanskih civila, među kojima je bilo i žena i dece, a u jezeru Perućac su otkrivena još 84 tela.

General Đorđević u današnjem podnesku, međutim, negira da je imao "vodeću ulogu" u akciji skrivanja leševa i naglašava "da je bio uvučen u te grozne događaje u kasnijoj fazi". Tvrdi da je kajanje izrazio i tokom suđenja u više navrata i da "ne može da shvati zašto Pretresno veće to nije uzelo u obzir".

Dalje, on smatra da mu je odlukom da bude proglašen učesnikom udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem proterivanja Albanaca sa Kosova pripisana krivica za svako kriminalno delo počinjeno u tadašnjoj srpskoj pokrajini. Izrazio je "snažno osećanje" da je time njegova odgovornost "žestoko precenjena". Smatra i da je presuda manjkava jer nije uzeto u obzir da su zločini počinjeni u kontekstu rata Srbije sa NATO paktom i stalnih borbi sa OVK.

Đorđević potom povlači paralelu sa nedavnom oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Gotovini i Markaču i kaže da je "frustriran" zato što je u njegovom slučaju zaključeno da su kosovska sela neproporcionalno i nediskriminativno granatirana, a u presudi za "Oluju" je takav zaključak odbačen, iako su i srpska vojska i policija, po njemu, na Kosovu delovali po legitimnim metama, odnosno položajima OVK.

Đorđević dalje navodi da "kao pravnik po obrazovanju" ne može da shvati kako je moguće da je u isto vreme osuđen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i za pomaganje i podsticanje na zločine. Smatra, takođe, da je "bio marginalizovan" u srpskim policijskim strukturama koje su u vreme počinjenja zločina nad Albancima imale nadležnost za akcije na Kosovu.

General Đorđević će se u sredu pojaviti u sudnici na žalbenoj konferenciji o stanju u postupku, kada bi moglo biti reči i o zakazivanju žalbene rasprave u njegovom predmetu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 567

IZUZETNA OKRUTNOST: Kako su se višegradske "sitne ribe" našle na optužnici Tribunala
KRMAČA NA CENTU: Kreativna tumačenja Karadžićevih djela i riječi
VEĆINA I MANJINA: Ako su Srbi ispalili "većinu granata", ko je ispalio "ostale"
PREPOZNAVANJE: Da li je Hadžić bio na mjestu zločina
DA, ALI NE MNOGO: Đorđević priznaje i umanjuje ulogu u premeštanju kosovskih leševa