HomeĐORĐEVIĆ U IŠČEKIVANJU ŽALBENE RASPRAVE
Policijski general Vlastimir Đorđević prisustvovao konferenciji o stanju u postupku i saopštio da nema problema sa zdravljem niti primedbi na uslove pritvora. Žalbena rasprava bi trebalo da se održi krajem ove ili početkom iduće godine

Vlastimir Đorđević u sudnici TribunalaVlastimir Đorđević u sudnici Tribunala

U predmetu bivšeg načelnika javne bezbednosti i pomoćnika ministra policije Srbije Vlastimira Đorđevića danas je održana konferencija o stanju u postupku, peta po redu otkad su optužba i odbrana podnele žalbe na presudu. Svrha održavanja statusnih konferencija je, između ostalog, i da optuženi iznese eventualne primedbe na boravak u pritvoru i upozna sudije sa svojim zdravstvenim stanjem. Pošto se zahvalio na mogućnosti da se tim povodom obrati veću, Đorđević je rekao da je sve u redu sa zdravljem i da nema primedbi na pritvorske uslove.

General Đorđević je, podsetimo, u februaru prošle godine osuđen na 27 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao ubistvom više stotina i proterivanjem nekoliko stotina hiljada albanskih civila sa Kosova u proleće 1999. godine. Prvostepeno veće je zaključilo da je optuženi u punoj meri kontrolisao policijske jedinice koje su učestvovale u zločinima, a posebno je naglašena njegova uloga u premeštanju leševa ubijenih civila sa Kosova u Srbiju, gde su na više različitih lokacija pokopani da bi se zločini prikrili.

U maju prošle godine strane su uložile žalbe na presudu. Odbrana u 19 žalbenih osnova traži da osuđeni general bude oslobođen ili, alternativno, da mu se kazna smanji, dok su tužioci u dva žalbena osnova naveli da 27-godišnja zatvorska kazna ne odražava težinu počinjenih zločina i zahtevali da se ona zameni doživotnim zatvorom.

Budući da u predmetu generala Đorđevića, osim žalbenih, nema drugih zaostalih nerešenih podnesaka i da ni odbrana ni tužilac nisu pokretali dodatna pitanja pred većem, predsedavajući sudija Karmel/Carmel Agius zaključio je današnje zasedanje nakon svega desetak minuta.

Danas nije bilo reči o terminima za održavanje žalbene rasprave i izricanje konačne presude, pa ostaje informacija sa prethodne statusne konferencije kada je saopšteno da će se žalbena rasprava najverovatnije održati krajem ove ili početkom iduće godine.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 552

GRAD NA DLANU I NIŠANU: Mladić se ponosio nadimkom "Bič Sarajeva"
ZAVRŠNE REČI: Doživotni zatvor ili sloboda za Zdravka Tolimira
NEDOSTOJNO OFICIRA: Sudijski ukor Mladiću i odbrani zbog vrijeđanja svjedoka