HomeČEKAJUĆI POSLEDNJEG SVEDOKA OPTUŽBE
Nakon iskaza zaštićenog svedoka PW-028, bivšeg operatera prislušne službe Drugog korpusa Armije BiH, završetak dokaznog postupka optužbe na suđenju Zdravku Tolimiru je pomeren na neodređeno vreme – do utvrđivanja termina za svedočenje jedinog preostalog svedoka tužilaštva o čemu je rasprava vođena na sednici zatvorenoj za javnost

Zdravko Tolimir u sudnici TribunalaZdravko Tolimir u sudnici Tribunala

Na suđenju generalu Zdravku Tolimiru, zaštićeni svedok PW-028 potvrdio je tačnost svog iskaza iz novembra 2007. godine u postupku protiv sedmorice oficira vojske i policije bosanskih Srba čiji je predmet trenutno u žalbenom postupku. U sažetku iskaza koji je pročitao tužilac navodi se da se svedok 1994. godine priključio jedinici za elektronsko ometanje Drugog korpusa Armije BiH, gde je bio šef smene operatera angažovanih na presretanju, praćenju, snimanju i zapisivanju razgovora vođenih između štabova VRS. U julu 1995. godine radilo se uglavnom o razgovorima pripadnika Drinskog i Sarajevsko romanijskog korpusa.

U kratkom dodatnom ispitivanju, tužilac je svedoku pokazao kopije transkripata presretnutih razgovora koje je on zabeležio 1995. godine u kojima se među sagovornicima pominje i osoba za nadimkom "Tošo". Svedok je potvrdio da se radi o njegovom rukopisu i zapisima koje je napravio na takozvanoj Severnoj lokaciji prislušne službe Armije BiH. Nije međutim mogao da identifikuje učesnike tih razgovora, uključujući i osobu označenu kao "Tošo", što je po optužbi bio general Tolimir. Svedok je objasnio da se ne seća "ni detalja ni učesnika u razgovoru", iako pamti da je bilo više razgovora u kojima je general Tolimir tražen ili se sam predstavljao. Potvrdio je takođe da se radilo o "osobi koja je bila važna za ono sto je prislušna služba pratila".

Svedok je potvrdio da neki razgovori nisu detaljno transkribovani već su ostali zabeleženi samo kao rezimei u kojima je prepričan sadržaj komunikacije među sagovornicima. To je bio povod da general Tolimir u unakrsnom ispitivanju svedoku sugeriše da na osnovu tih rezimea "nije bilo moguće utvrditi šta je koji od sagovornika rekao" u presretnutom razgovoru. Svedok je tu sugestiju prihvatio, objasnivši da ne može o "rezimiranom razgovoru" reći ništa više od onoga što u tom rezimeu stoji.

Suđenje je zatim nastavljeno raspravom o administrativnim pitanjima koja je u delovima vezanim za zakazivanje svedočenja poslednjeg svedoka tužilaštva, bila zatvarana za javnost. Veće je najavilo da će uskoro izdati nalog o rasporedu za izvođenje dokaza odbrane i informisalo strane o nameri da konferenciju pred početak dokaznog postupka odbrane zakaže za 9. januar 2012. godine, odnosno prvi dan nakon zimske sudske pauze. Sudije su time nagovestile prihvatanje zahteva Tolimirovog tima da im se za pripremu odbrane odobri četiri meseca. Ovakvom stavu sudija verovatno je doprinela i najava odbrane da će njen ceo dokazni postupak trajati samo mesec dana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 512

TEMELJNO ČIŠĆENJE: Kako je u Sanskom Mostu ostalo samo 2 odsto Muslimana
ŽALBE "OZLOGLAŠENIH": Da li su Milan i Sredoje Lukić žrtve glasina
OČEVIDAC BEZ DOKAZA: Nestali snimci zločina u Potočarima
NEPOŠTOVANJE SUDA: Presuda nevoljnom svedoku Šefćetu Kabašiju