HomeTOLIMIR JE ZNAO ZA PREKOPAVANJE I PREMEŠTANJE MASOVNIH GROBNICA
S obzirom na političke posledice koje bi otkrivanje masovnih grobnica moglo imati za vojne i političke vlasti Republike Srpske, kao i na činjenicu da su je operaciju premeštanja tela žrtava srebreničkih pogubljenja sprovodili obaveštajci i bezbednjaci VRS, general Tolimir je morao o njoj imati barem minimalna saznanja, zaključio je vojni veštak tužilaštva Ričard Batler

Richard Butler, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru Richard Butler, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Do kraja ispitivanja američkog obaveštajnog oficira Ričarda Batlera/Richard Butler na suđenju Zdravku Tolimiru, tužilac je danas nastavio sa prezentacijom dokumenata koje je vojni analitičar koristio u sastavljanju i ažuriranju svojih ekspertskih izveštaja o srebreničkoj operaciji VRS u julu 1995. godine.

Analizirajući danas dokumente iz perioda nakon 16. jula 1995. godine, Batler je potvrdio da su do tada na području Zvornika izvršena gotovo sva masovna pogubljenja Bošnjaka zarobljenih nakon pada Srebrenice. U nizu citiranih presretnutih razgovora i drugih dokumenata kao što su redovni i vanredni borbeni izveštaji jedinica VRS, veštak tužilaštva ponovo je identifikovao oficire koji se u njima pominju, najčešće oficire obaveštajno-bezbednosnih službi od brigada do Glavnog štaba. Svima je kao Mladićev pomoćnik za obaveštajne poslove i bezbednost nadređeni starešina u stručnom smislu bio general Zdravko Tolimir, optužen za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi.

Pored optužbi za proterivanje preko 20 hiljada zena i dece iz istočnih enklava i masovna pogubljenja u kojima je prema tužilaštvu ubijeno oko 8.000 muslimanskih muškaraca, optužnica Tolimira tereti i za operaciju pokopavanja srebreničkih žrtava, zatim prekopavanja masovnih grobnica i premeštanja tela žrtava na druge lokacije. Cilj te operacije je po tužilaštvu bilo prikrivanje tragova počinjenih zločina, a optuženi general je sa njom bio upoznat.

Batlerova analiza potkrepljuje te tvrdnje tužilaštva. S obzirom na političke posledice koje bi otkrivanje masovnih grobnica moglo imati za vojne i političke vlasti Republike Srpske, kao i na činjenicu da su je sprovodili obaveštajci i bezbednjaci VRS, general Tolimir je morao o njoj imati barem minimalna saznanja, zaključio je Batler.

Američki vojni analitičar svedočenje nastavlja sutra kada će unakrsno ispitivanje započeti optuženi general Tolimir.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 507

TAČKA NA BEGUNCE: Goran Hadžić u pritvoru Tribunala
TEROR U BRČKOM: Batine, smrt i pjesma u logoru Luka
POLICIJSKA (NE)INFORMISANOST: Nemaš televizor – ne znaš za zločine