HomeKONAČNA PRESUDA ŠLJIVANČANINU 8. DECEMBRA
Izricanje presude po zahtevu za reviziju u predmetu bivšeg načelnika Gardijske brigade JNA Veselina Šljivančanina zakazano za sredu, 8. decembar. Predložena kazna u rasponu od šest do 15 godina zatvora

Veselin Šljivančanin u sudnici TribunalaVeselin Šljivančanin u sudnici Tribunala

Presuda po zahtevu za reviziju presude u predmetu bivšeg načelnika bezbednosti Gardijske brigade JNA,Veselina Šljivančanina, biće izrečena u sredu, 8. decembra ove godine.

Žalbeno veće je u maju 2009. godine proglasilo Šljivančanina krivim za pomaganje i podržavanje ubistva ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, 20. novembra 1991. godine i povećalo mu kaznu sa 5 na 17 godina zatvora.

U julu ove godine Žalbeno veće je prihvatilo da raspravlja o zahtevu za reviziju drugostepene presude i saslušalo je iskaz Miodraga Panića, bivšeg načelnika štaba Gardijske brigade koji je izneo neke nove činjenice, nepoznate sudijama u vreme donošenja konačne presude. Strane su, potom, razmenile argumente na raspravi 12. oktobra ove godine, na kojoj je Veće saslušalo iskaz vojnog eksperta tužilaštva Rejnoa Tunensa/Reynaud Theunens.

Odbrana je tražila od Žalbenog veća da ukine osudu za pomaganje i podržavanje ubistva te da kaznu od 17 godina zatvora zameni novom koja ne prelazi šest godina.

Tužilaštvo smatra da Šljivančaninov zahtev za reviziju presude treba odbaciti. U slučaju da veće ipak odluči da preinači žalbenu presudu, tužilaštvo smatra da kazna od pet godina zatvora, izrečena u prvom stepenu za pomaganje i podržavanje mučenja, mora da bude pooštrena. Uzimajući u obzir obim i brutalnost zločina, ranjivost žrtava i posledice po žrtve i njihove porodice, odgovarajuća kazna bi, po tužilaštvu, bila 15 godina zatvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 478

RATNI "SUVENIR": Zašto su "Škorpioni" snimali streljanje u Trnovu
PROTJERIVANJE ILI RAZMJENA: Karadžić ne vjeruje insajderu sa Grbavice
ŠEKILEAKS: Hoće li Tribunal preživjeti do aprila?
TRNOPOLJE: Zatočenički logor ili "sabirni centar otvorenog tipa"