HomeTOLIMIR OPTUŽUJE VOJNE POSMATRAČE ZA KUKAVIČLUK
Pozivajući se na izveštaj Holandskog instituta za ratnu dokumentaciju (NIOD), optuženi general Tolimir pred kraj trodnevnog unakrsnog ispitivanja kenijskog pukovnika Kingorija sugerisao da su se vojni posmatrači UN poneli kukavički pošto su Srebrenicu napustili već 9. jula 1995. godine, dva dana pre civilnog stanovništva

Josef Kingori, svjedok na suđenju Zdravku TolimiruJosef Kingori, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

U završnici maratonskog unakrsnog ispitivanja kenijskog pukovnika Džozefa/Josef Kingorija, optuženi general ZdravkoTolimir je sugerisao da su se vojni posmatrači UN, među kojima je bio i svedok, poneli kukavički jer su napustili Srebrenicu pre civila, 9. jula 1995. godine. On se pozvao i na izveštaj holandskog Instituta za ratnu dokumentaciju (NIOD) u kojem se navodi da vojni posmatrači, zbog napuštanja Srebrenice i povlačenja u bazu Unprofora u Potočarima, "nisu ostavili dobar utisak" na holandske "plave šlemove".

Kenijski pukovnik je potvrdio da je nakon događaja u Srebrenici čuo za takve primedbe, ali je ih je odbacio kao neosnovane. Podsetio je na video snimke iz Potočara od 12. jula 1995. godine, na kojima se vidi njegovo angažovanje na pomoći okupljenim izbeglicama kao i njegovi protesti povodom nehumanih uslova u takozvanoj "Beloj kući", gde su bili zatvoreni muškarci odvojeni od njihovih porodica.

Napuštanje grada Srebrenice 9. jula 1995. godine je, prema Kingoriju, bilo neizbežno jer je, zbog žestokog granatiranja zgrade pošte, gde su posmatrači UN bili smešteni, njihov dalji ostanak bio isuviše opasan. Nastavak njihove misije, zavisio je od njihovog opstanka koji je bio doveden u pitanje zbog masakra koji se sprovodio u Srebrenici, objasnio je Kingori.

Na pitanje optuženog da li on granatiranje naziva masakrom, Kingori je odgovorio da je po njegovoj oceni bio "to bio masakr, jer je od početka cilj snaga bosanskih Srba bio jasan - zbrisati Muslimane iz te enklave".

Tužilac je u dodatnom ispitivanju još jednom svedoku predočio snimak izjave koju je u Potočarima 12. jula dao general Mladić, tvrdeći da je stanovništvu Srebrenice ponuđeno da slobodno izabere hoće li ostati ili otići iz enklave. Da je Mladićev cilj bio da stanovništvu pruži takvu priliku, komentarisao je svedok, Srebrenica ne bi bila tako "strašno granatirana". Dodao je da ponašanje snaga bosanskih Srba nije ukazivalo na dobre namere. "Da su želeli da pomognu stanovništvu slali bi im hranu a ne artiljerijske projektile", rekao je na kraju svedočenja bivši vojni posmatrač UN u Srebrenici kenijski pukovnik Džozef Kingori.

Suđenje generalu Tolimiru, bivšem Mladićevom pomoćniku za bezbednost i obaveštajne poslove, optuženom za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi, nastaviće se sutra iskazom novog svedoka optužbe.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 468

VREME NA IZMAKU: Rok za hapšenje begunaca je sada
TRAGOM "ŠKORPIONA": Foto rekonstrukcija zločina u Trnovu
SLUČAJ ŠEŠELJ: Stanje ozbiljno ali ne i očajno
"NISAM KRIVA": Nova optužnica za podmićivanje svjedoka
POČASNI GOST: Stanišić na Martićevoj policijskoj akademiji