HomeUMJESTO DOKAZIVANJA NEVINOSTI - PRIZNANJE KRIVNJE
Nova nagodba optuženog i tužitelja. Uoči početka svog dokaznog postupka, Dragan Kolundžija priznao krivnju po jednog točki optužnice. Optužba će, zauzvrat, tražiti kaznu od najviše 5 godina zatvora

Dragan Kolundžija će se izjasniti krivim po jednoj točki optužnice koja ga tereti za zločine u logoru Keraterm, objavljeno je danas u Haškom tribunalu. Umjesto očekivanog početka dokaznog postupka njegove obrane, objavljen je tekst sporazuma između optuženog i tužitelja, prema kojem će se Kolundžija izjasniti krivim za progon kao zločin protiv čovječnosti, a u zamjenu za priznanje krivnje tužitelji će tražiti kaznu od najviše 5 godina zatvora.

Ovaj sporazum se temelji na suglasnosti obrane i optužbe oko činjenica na kojima će se zasnivati priznanje krivnje. Obrana, naime, prihvaća da je u dosadašnjem toku suđenja dokazano da su u Keratermu zatočenici držani u nehumanim uvjetima i da su trpjeli zlostavljanja, poniženja i psihološke patnje. Obrana je, takođe, prihvatila tvrdnju da je Kolundžija u ljeto 1992. bio vođa jedne od stražarskih smjena u tom logoru, u kome su bili zatočeni Bošnjaci, Hrvati i drugi ne-Srbi. Iako nema dokaza da je Kolundžija osobno zlostavljao ili dopuštao zlostavljanja, brojni su dokazi da su se u Keratermu takvi zločini redovito događali. U sporazum nije unesena točka optužnice po kojoj je Kolundžija bio odgovoran za masakr oko 130 Bošnjaka u sobi broj 3, koji je izvršen u noći dok je on bio dežuran.

Na sudskom vijeću je da odluči hoće li prihvatiti predloženi raspon kazne od 3 do 5 godina. Kolundžija je potvrdio da je svjestan kako kazna može biti duža i uključivati doživotni zatvor.

Ovaj sporazum je potpisan 30. augusta, u vrijeme kad je Kolundžijina obrana trebala započeti svoj dokazni postupak. Nakon što je jutros na otvorenoj raspravi sudac Patrick (Patrik) Robinson objavio da će optuženi Kolundžija promijeniti izjavu o krivnji, branitelj Ivan Lawrence (Ajvan Lorens) i tužitelj Dirk Ryneveld (Rajneveld) su nastavili svoje konzultacije oko teksta sporazuma. Očekuje se da bi konačna verzija mogla biti predočena sucima danas poslijepodne ili najkasnije u četvrtak, nakon čega će Kolundžija biti pozvan na ponovno izjašnjavanje o krivnji pred Sudskim vijećem.

Ovo je drugi slučaj da se jedan optuženik - koji se na prvom pojavljivanju izjasnio nevinim po svim točkama optužnice - u kasnijem postupku odlučio izjasniti krivim po jednom njenom dijelu . U decembru prošle godine to je učinio Stevan Todorović, optužen za zločine u Bosanskom Šamcu. Njemu je prije mjesec dana izrečena kazna od 10 godina zatvora, u okvirima raspona od 5 do 12 godina koji su u njegovom slučaju predložile optužba i obrana. Todorović se, među ostalim, obavezao i da će surađivati s tužiteljima u njihovoj istrazi o zločinima u Bosanskom Šamcu i svjedočiti protiv svojih bivših su-optuženika, kao i na drugim suđenjima. U tekstu sporazuma u slučaju Kolundžije nije spomenuta mogućnost njegovog svjedočenja protiv dosadašnjih su-optuženika. Na tekućem suđenju za zločine u Keratermu, Kolundžijini se sudilo zajedno s Duškom Sikiricom, kojeg se tereti da je bio komandant logora, te drugim vođom stražarske smjene Damirom Došenom.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 68

SUĐENJE ZA ZLOČINE U LOGORU KERATERM: Optuženi priznao krivicu
SUĐENJE MOMČILU KRAJIŠNIKU I BILJANI PLAVŠIĆ: Više od 300 svedoka optužbe
SLUČAJ SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Imenovana trojka "prijatelja suda"
SUĐENJE MOMIRU TALIĆU I RADOSLAVU BRĐANINU: Početak suđenja u januaru sledeće godine
HAŠKI TRIBUNAL: Zakletva novih sudija