HomePOLICIJSKI IZVEŠTAJI POGREŠNI I SA ZAKAŠNJENJEM
Bivši načelnik kabineta šefa Kosovske verifikacione misije tvrdi da su obaveštenja o kretnjama koje je policija na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine dostavljala verifikatorima često stizala sa zakašnjenjem i sadržala pogrešne informacije. Pauza u izvođenju dokaza na suđenju Vlastimiru Đorđeviću do 22. septembra

Michael Phillips, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuMichael Phillips, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

Na suđenju policijskom generalu Vlastimiru Đorđeviću danas je završen iskaz penzionisanog američkog pukovnika Majkla Filipsa/Michael Phillips, načelnika kabineta bivšeg šefa Kosovske verifikacione misije (KVM) OEBS.

On je juče, tokom glavnog ispitivanja, rekao da su vojska i policija zajednički delovale na Kosovu od novembra 1998. do marta 1999. godine, kada je on boravio u pokrajini.

U završetku unakrsnog ispitivanja Đorđevićev branilac Veljko Đurđić je sugerisao da policija nije kršila odredbe sporazuma između Slobodana Miloševića i Ričarda Holbruka/Richard Holbrooke kojim je regulisan rad KVM i delovanje srpskih snaga na Kosovu. Prema tumačenju odbrane, policija nije bila u obavezi da unapred izveštava verifikatore o svojim kretnjama, osim ukoliko oni to posebno ne zatraže. Odbrana tvrdi da ne postoji nijedan takav pisani zahtev.

Svedok je to negirao i istakao da su izveštaji pristizali sa zakašnjenjem i da su u njima često bile navedene pogrešne informacije. Tako se, kaže Filips, dešavalo da verifikatori odu u selo u kojem je MUP najavio da će boraviti, ali da ih tamo ne zateknu jer su otišli u neko drugo mesto.

U dodatnom ispitivanju tužioca, Filips je potvrdio da je bivši potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović na sastanku sa zvaničnicima KVM prihvatio obavezu blagovremenog obaveštavanja o kretnjama srpskih snaga bezbednosti. Šainović je u međuvremenu prvostepeno osuđen na zatvorsku kaznu od 22 godine zbog ubistava i proterivanja kosovskih Albanaca tokom NATO intervencije, za šta se tereti i Vlastimir Đorđević.

Nakon završetka iskaza Majkla Filipsa, na suđenju Đorđeviću je predviđena dvonedeljna pauza, a nastavak dokaznog postupka optužbe je zakazan za 22. septembar.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 421

U IME ŽRTAVA: Završna riječ optužbe na suđenju "Srebreničkoj sedmorki"
ISKUSTVO DESETOGODIŠNJAKA: Stvarnost ružnija od ružnog sna
"U STOLCU NIŠTA LOŠE...": Praljkovo odličje za protjerivanje Muslimana
GENERAL I BUDALETINE: Šta je ljutilo Antu Gotovinu