HomeVALJEVSKA GRANATA NA SARAJEVSKOJ BAŠČARŠIJI
Bivši pripadnik Odeljenja za kontra-diverzionu zaštitu republičkog MUP Bosne i Hercegovine Ekrem Suljević tvrdi da je jedan od projektila čije je veštačenje radio 1995. godine proizveden u fabrici Krušik u Valjevu u Srbiji

Ekrem Suljević, svjedok na suđenju Momčilu PerišićuEkrem Suljević, svjedok na suđenju Momčilu Perišiću

Prema optužnici protiv bivšeg načelnika generalštaba VJ Momčila Perišića, u eksploziji dve minobacačke granate na buvljoj pijaci na Baščaršiji, 22. decembra 1994. godine, poginule su dve osobe a sedam ih je povređeno. Ekrem Suljević, bivši pripadnik odeljenja za kontra-diverzionu zaštitu republičkog MUP u Sarajevu je radio analizu tragova tih projektila i utvrdio je pravac odakle su granate ispaljene.

Prema Suljeviću, granata je došla iz pravca Trebevića, gde su se nalazili položaja Vojske Republike Srpske. Svedok tvrdi da buvlja pijaca nije korišćena za potrebe Armije BiH niti je, po njegovim saznanjima, u okolini bilo vojske ili vojnih objekata. Tužiteljica je uvela u dokaze mapu područja na kojem se nalazila pijaca, mapu regiona iz kojeg je projektil ispaljen kao i niz izveštaja o veštačenju tragova različitih eksplozija.

Suljević je učestvovao u više od 50 uviđaja na mestima udara projektila u Sarajevu, kao i u analizama tragova udara u cilju utvrđivanja vrste eksploziva koji je korišćen. Pored ostalog, analizirao je tragove minobacačke granate ispaljene na Sarajevo 22. maja 1995. godine, za koju je utvrdio da je proizvedena u fabrici Krušik u Valjevu, u Srbiji. General Perišić se, inače, tereti da je kao načelnik Generalštaba VJ pružao logističku, materijalnu i kadrovsku podršku snagama bosanskih Srba, čime je, smatra tužilaštvo, značajno doprineo artiljerijskim i snajperskim napadima na Sarajevo i Sarajlije.

U unakrsnom ispitivanju, branilac generala Perišića je sugerisao da je u izveštaju svedoka o eksploziji na Baščaršiji zapisano da je granata ispaljena "iz pravca" Trebevića, a na tom pravcu su, ukazao je, bili i položaji Armije BiH. Svedok je potvrdio da se Čolina kapa, koja je bila pod kontrolom Armije BiH, gledajući sa Baščaršije nalazila na pravcu Trebevića, kao i da se linija razdvajanja nalazila između mesta ispaljenja i mesta udara projektila. .

Ispitivanje Ekrema Suljevića biće završeno sutra pre podne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 403

ODMOR RATNIKA: Vreme sporta i razonode na Rajcu
DRASTIČNA RAZLIKA: Posavinski ili Posavina koridor?
PSIHOLOŠKI PROFIL: Omiljena dela Milana Lukića
POLUVREME: Odbrana traži slobodu za hrvatske generale
NEPOŠTOVANJE SUDA: Još četiri meseca zatvora za Dragana Jokića